Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

LDL döms ut som riskmarkör

Publicerad: 17 september 2014, 14:56

EASD 2014 För personer med typ 1-diabetes fungerar inte LDL-kolesterol som en riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom, enligt en svensk studie som presenteras på den europeiska diabeteskongressen i Wien


Ämnen i artikeln:

EASD

Hög nivå av LDL-kolesterol används som riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos personer med typ 2-diabetes och för befolkningen i stort. Även för personer med typ 1-diabetes har det använts som riskmarkör.

– Men det har grundat sig på studier av personer med typ 2-diabetes eller subgrupper från studier, säger Katarina Eeg Olofsson, överläkare vid diabetesmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Hon har tillsammans med andra forskare i Göteborg följt upp data om över 30 000 patienter med typ 1-diabetes. Personerna i studien följdes under i genomsnitt 6,8 år. Resultaten presenterades som en poster i dag, onsdag, på mötet.

Enligt tidigare mål bör LDL-kolesterol hos personer med diabetes pressas ner till under 2,5 mmol/liter, men enligt resultaten från studien finns det ingen signifikant riskminskning för patienter som har en nivå under det.

Resultaten är i linje med Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för diabetes där målet med 2,5 mmol/liter har tagits bort för patientgruppen. Resultat som pekar åt samma håll har setts i tidigare studier, men den här studien är ovanligt stor.

Forskarna har också undersökt kvoten totalt kolesterol genom HDL som en riskmarkör för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom och där sågs signifikanta skillnader i risk beroende på hur hög den kvoten var. Forskarna skriver i sin slutsats att kvoten totalkolesterol genom HDL verkar vara en mer tillförlitlig riskfaktor när förebyggande behandling övervägs för patienter med typ 1-diabetes.

Katarina Eeg Olofsson framhåller att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är hög i patientgruppen. För patienter över 40 år med en riskfaktor som ingick i studien drabbades var femte person av en hjärt-kärlhändelse.

– Men vi bör inte använda LDL för att besluta om vilka som behöver behandlas med statiner utan använda andra mått för det, säger Katarina Eeg Olofsson.

Se postern:

Hero med flera. LDL-cholesterol is not a good marker of cardiocascular risk in type 1 diabetes. Presenterades på EASD 2014.

Relaterat material

Oväntade resultat om viktökning sent i livet

Insulinceller producerar glukagon

”Njursjukdomar dödar i det tysta”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev