Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Litenhet kan öka risk för diabetes 1,5

Publicerad: 18 september 2014, 11:40

Foto: Thinkstock

Låg födelsevikt kan vara en lika stark riskfaktor för autoimmun diabetes hos vuxna, Lada, som det är för typ 2-diabetes.


Ämnen i artikeln:

EASD

En låg vikt vid födseln innebär en ökad risk för diabetes typ 2, medan en hög födelsevikt har koppats till diabetes typ 1. Hur är det då med diabetes 1,5?

I dag, torsdag, presenterade Rebecka Hjort, forskare vid Karolinska institutet, en studie där hon tillsammans med kollegor har undersökt sambandet mellan födelsevikt och autoimmun diabetes hos vuxna, Lada, som ibland kallas för diabetes 1,5 då den till delar liknar både diabetes typ 1 och typ 2.

– Vi vet inte så mycket om riskfaktorer för Lada, men det är en vanlig form av diabetes som utgör ungefär 10 procent av all diabetes, sade hon under presentationen.

Uppgifter om 116 personer med Lada, 298 personer med typ 2-diabetes och 521 slumpvist utvalda friska kontrollpersoner har jämförts i studien.

Enligt resultaten löpte barn som vägde mindre än tre kg vid födseln fördubblad risk för både Lada och typ 2-diabetes jämfört med barn som vägde mer än fyra kg vid födseln. Resultaten påverkades inte efter justering för bland annat utbildning, rökning och andra faktorer. Riskökning sågs både hos personer som hade diabetes i familjen och personer som inte hade det.

– Våra resultat pekar på att låg födelsevikt hos barn kan vara en lika stark riskfaktor för Lada som det är för typ 2-diabetes, sade Rebecka Hjort.

Forskarna drar också slutsatsen att kombinationen av låg födelsevikt och fetma som vuxen verkar vara en särskilt stark riskfaktor.

Läs abstract:

Rebecka Hjort med flera. Low birth weight is associated with an increased risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes: results from ESTRID a Swedish case-control study. Presenterad på EASD 2014.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev