Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Ljust liv trots hård blodsockerkontroll

Publicerad: 26 september 2013, 12:00

Patienternas livskvalitet påverkas inte, vare sig fysiskt eller mentalt, av intensiv behandling för att hålla blodsockret nere, enligt en ny metaanalys.


Ämnen i artikeln:

EASD

Många personer med diabetes typ 2 upplever det som jobbigt att stå på behandling som ska trycka ner HbA1c. Det är ofta krävande och livsstilsförändringar måste till som kanske inte alltid är helt lätta att genomföra. Dessutom kan medicineringen orsaka tillfälliga känningar av alltför lågt blodsocker, hypoglykemi, som är obehagliga.

Det finns inte så många studier av hur patienterna upplever sin behandling. Bianca Hemmingsen, forskare vid Centrum för klinisk forskning vid Rigshospitalet i Köpenhamn, har tillsammans med kollegor gjort en sammanställning av de randomiserade kontrollerade studier som har efterfrågat och mätt livskvalitet på ett enhetligt sätt. Bland dem finns UKPDS, Accord och Addition .

Sammantaget visar analysen ingen skillnad mellan de patienter som får en mer aggressiv blodsockerbehandling och de som ”tillåts” att ligga högre, berättar Bianca Hemmingsen under ett symposium på EASD.

– Men vi vet inte hur hårt patienterna fick anstränga sig för att nå behandlingsmålen, för det rapporterades inte, säger hon.

Hon tillägger att det vore önskvärt om framtida behandlingsstudier kunde titta närmare på frågan, gärna med hjälp av standardiserade frågor.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev