Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Lovande för sladdlös pacemaker

Publicerad: 1 september 2015, 10:34

ESC 2015. En uppföljning av 300 patienter som fått en helt ny typ av pacemaker utan sladd visar att apparaten fungerade för en majoritet. Men det förekom också komplikationer hos ungefär var 15:e patient.


Ämnen i artikeln:

ESC

Tanken med den nya tekniken är att den ska vara lättare att implantera men också sakna vissa typer av nackdelar som finns med vanliga pacemakrar, som infektioner och problem med elektroderna.

Den sladdlösa pacemakern, som är stavformad och runt 4 centimeter lång, sätts in med kateterteknik inuti höger hjärtkammare. Vanliga pacemakrar kräver en operation där elektroderna först placeras inuti hjärtat och sedan placeras pacemakern med batteri under huden på bröstet.

Enligt den nya studien som presenterades på ESC-kongressen under söndagen uppfyllde den sladdlösa pacemakern fördefinierade mål, uppsatta i jämförelse med historiska data för konventionella pacemakrar.

Efter implantation hade 90 procent av patienterna god effekt, mätt som andelen där pacemakern hade acceptabla så kallade tröskelvärden. Vidare klarade sig 93 procent utan allvarliga apparatrelaterade händelser, som perforationer och att pacemakern lossnat.

– När läkarna bli mer vana vid tekniken hoppas vi att andelen komplikationer kan minska, sade studiens ledare Vivek Reddy under en presskonferens.

Han tillade bland annat att det ännu saknas långtidsdata på den nya tekniken och att studien måste tolkas försiktigt då den saknade kontrollgrupp.

De aktuella resultaten gäller för 300 patienter som implanterats vid olika sjukhus i Nordamerika. En liknande studie har tidigare avbrutits i Europa på grund av allvarliga komplikationer men har sedan återupptagits.

Studien är finansierad av företaget S:t Jude Medical och publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev