tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Mer lovande resultat för anti-PD1

Publicerad: 31 maj 2013, 05:04

Asco 2013 En antikropp som minskar tumörers förmåga att gömma sig för immunförsvaret tycks kunna bromsa sjukdomsprocessen vid olika typer av spridd cancer, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Läkemedel som riktar sig mot signalvägen PD1 i immunförsvaret har seglat upp som de hetaste kandidaterna inom immunterapi vid avancerad cancersjukdom. Nu kommer ytterligare data som bekräftar detta.

Det är forskare som följt upp 121 patienter med olika typer av cancer som behandlats med det experimentella läkemedlet MPDL3280A. Det är en antikropp som blockerar signalmolekylen PD-L1 – en av två viktiga komponenter i den aktuella signalvägen.

Den normala funktionen för PD-L1 är att förhindra immunförsvaret att överaktiveras och angripa den egna vävnaden, men också cancerceller kan använda molekylen för att skydda sig från att angripas av immunförsvaret.

Sammantaget fick 21 procent av patienterna en tydlig minskning av tumörbördan, en så kallad objektiv respons, efter behandling med antikroppen.

En sådan effekt sågs hos patienter med lokalt avancerade eller metastaserade former av icke-småcellig lungcancer, malignt melanom, njurcellscancer, kolorektal cancer samt magsäckscancer.

– Resultaten är mycket lovande för de här svårt sjuka cancerpatienterna. Biverkningarna tycks vara förhållandevis milda. Men det går inte på det här tidiga skedet att säga något om huruvida effekten och säkerheten av den här antikroppen skiljer sig från andra tidigare resultat på området, säger Angelica Loskog, docent i klinisk immunologi vid Uppsala universitet, som själv forskar kring immunterapi vid cancersjukdomar.

Det som hon tycker är den viktigaste nyheten i studien är att en minskad tumörbörda sågs både hos patienter vars tumörer uttryckte respektive inte uttryckte PD-L1, även om en sådan effekt var vanligare när tumörerna uttryckte PD-L1.

– Kanske hade forskarna hoppats på att man bara skulle se en effekt när tumören uttryckte PD-L1 för att därmed bättre kunna selektera patienter som har nytta av behandlingen.  En möjlig förklaring till resultaten är att PD-L1 uttrycks på många andra celler i kroppen, vilket kan påverka immunförsvarets förmåga att angripa cancercellerna, säger Angelica Loskog.

Studien har finansierat av företaget Genentech.

Läs abstract:

Roy Herbst med flera. A study of MPDL3280A, an engineered PD-L1 antibody in patients with locally advanced or metastatic tumors. Journal of Clinical Oncology 31, 2013 (suppl; abstr 3000).

Relaterat material

Framsteg för immunterapi mot cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev