Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Mer personlig behandling av cancer i mage och tarm

Publicerad: 3 juni 2014, 06:00

Asco 2014. Resultat kring nya markörer som kan göra behandlingen av gastrointestinal cancer mer skräddarsydd. Det var höjdpunkterna på årets möte, enligt onkologen Jan-Erik Frödin.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Det generella temat för hela förra årets kongress tycker jag var individualiserad medicin. I år har också vi inom mag-tarmcancer sett ett genomslag inom det fältet, säger Jan-Erik Frödin.

Han lyfter fram tre studier, 1, 2 & 3, som återuppväcker ett hopp om att kunna använda så kallade Braf-hämmare vid avancerad kolorektal cancer.

Tidigare resultat har inte varit bra, men nu har forskare testat att ge patienter med Braf-muterad tumör både Braf-hämmare och olika läkemedel som blockerar EGF-receptorn.

– Runt 60 procent av patienterna svarar på den behandlingen. Det är lovande, även om man alltid ska vara försiktig att tolka data i fas 1-studier, säger Jan-Erik Frödin, som till vardags är verksam vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Inom kolorektal cancer visade även två studier, 1 & 2, att fler patienter än vad man tidigare trott har en tumör som har mutationer i genen K-Ras. Det är en viktig kunskap eftersom sådana patienter inte svarar på behandling med antikroppar riktade mot EGF-receptorn.

– Därmed skulle vi kunna bli ännu bättre på att rikta behandlingen mot de patienter som har mest nytta av den, säger Jan-Erik Frödin.

Inom pankreascancer lyfter han fram en studie där man testat att ge en kombination av cytostatika och en parp-hämmare till patienter vars tumör har mutationer i ”bröstcancergenen” BRCA.

– Betydligt fler patienter svarade på den här behandlingen än patienter som inte hade mutationen. Det resultatet inger också hopp, även om forskningen ännu är på tidigt stadium, säger Jan-Erik Frödin.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev