Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Mer tecken på inflammation i en förorenad stad

Publicerad: 30 augusti 2015, 15:32

ESC 2015. Unga vuxna kan ha högre risk för kommande hjärt-kärlsjukdom om de bor i en förorenad stad, antyder en ny studie från Polen.


Ämnen i artikeln:

ESC

Resultatet baseras på tvärsnittsdata från två städer i landet, dels det relativt sett förorenade Krakow, dels det betydligt mindre förorenade Lublin.

Slumpmässigt utvalda personer i åldern 16 till 22 år hade högre nivåer av inflammationsmarkörer i blodet som CRP, fibrinogen och homocystein, om de bodde i Krakow, jämfört med i Lublin.

Då de aktuella markörerna är kopplade till ökad risk för i hjärt-kärlsjukdom noterar forskarna att befolkningen i Krakow redan i unga år kan ligga i farozonen på grund av luftföroreningarna.

Forskarna noterar också det inte fanns några skillnader i blodtryck, fysisk aktivitet, BMI, eller rökning mellan studiedeltagarna från de två städerna.

Annika Rosengren, som är professor i medicin vid Göteborgs universitet, lyssnade på en presskonferens där resultaten presenterades. Hon tycker att de passar väl in i en ökande förståelse för hur luftföroreningar påverkar vår hälsa.

– Problemet är att det svårt för enskilda att undvika luftföroreningar om man bor i utsatta områden. Här finns stort utrymme för förbättringar runt om i världen för att till exempel minska utsläppen från motortrafik, säger Annika Rosengren.

Läs abstract till studien.

Krzysztof Leszek Bryniarski med flera. Risk of hypertension and chronic low grade inflammation amoung healthy young subjects living in the cities with different ambient air pollution. European Heart Journal ( 2015 ) 36 ( Abstract Supplement ), 344

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev