Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

NEJM-studie om bröstkirurgi påverkar inte svensk praxis

Publicerad: 2 Juni 2015, 09:03

Asco 2015. Bröstcancerpatienter som genomgår bröstbevarande kirurgi fick halverad risk för reoperation om kirurgen tar bort lite mer bröstvävnad runt sårhålan än brukligt, enligt en ny randomiserad studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

De här resultaten fick en del uppmärksamhet på kongressen när de presenterades i lördags och samtidigt publicerades i prestigefyllda New England Journal Medicine, NEJM. Men bröstkirurgen Lisa Rydén, överläkare vid Skånes universitetsjukhus, tycker inte fynden har någon bäring på sjukvården i Sverige.

– De speglar en amerikansk situation där reoperationsrisken är hög och kan möjligen ha ett värde i USA, säger hon till Dagens Medicin.

I studien innebar en utvidgad resektion att andelen positiva marginaler minskade till 16 procent jämfört med 34 procent i kontrollgruppen. Positiva marginaler innebär att man inte fått bort all tumörvävnad vid första ingreppet. Andelen faktiska omoperationer minskade också från 21 till 10 procent.

Men i Sverige har utvecklingen gått betydligt längre, betonar Lisa Rydén. Bland annat tar man rutinmässigt bort större andel vävnad i bröstet än i USA och undersöker operationspreparatet bilddiagnostiskt medan patienten fortfarande är sövd vilket kan leda till att man bort mer vävnad från bröstet.

– När det gäller andelen reoperationer låg det sämsta sjukhuset i södra Sverige 2013 på cirka 15 procent. Om någon låg på 34 procent, som i studien, skulle det sticka ut eftersom vårt måltal i Sverige är 10 procent, säger Lisa Rydén.
Vidare påpekar hon flera andra, i hennes tycke, frågetecken i studien, som att så relativt få patienter genomgick reoperation trots icke-radikal kirurgi och att det är oklart hur många tumörer som var upptäckta genom screening eller inte.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev