torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Neutralt för Deto2x-Ami även vid kol och diabetes

Publicerad: 31 augusti 2019, 05:41

Inte heller patienter med kol och diabetes med misstänkt hjärtinfarkt gynnas av syrgas enligt svenska data.

Foto: Getty Images

Den svenska studien Deto2x-Ami visade att patienter med misstänkt hjärtinfarkt och normal syremättnad inte hade nytta av att få syrgas i den akuta behandlingen. Nya analyser av studien visar nu att detta resultat står sig också för undergrupper av patienter som har diabetes och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2HjärtinfarktKolESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


− Teoretisk skulle det kunna finnas fördelar med att ge syrgas just till bägge dessa grupper av patienter och det skulle teoretiskt också kunna finnas vissa nackdelar. Nu vet vi att utfallet är neutralt, precis som i huvudstudien. Syrgas som rutin har alltså ingen plats i terapin här heller, säger Robin Hofmann, en av de ansvariga forskarna för Deto2x-Ami.

De nya rönen som presenteras på ESC-kongressen i Paris under lördagen bjöd också på vissa andra insikter.

− Både vid diabetes och kol går det sämre för patienterna, sett till insjuknande i ny hjärt-kärlsjukdom, jämfört med patienter utan sådan samsjuklighet. Det är känt sedan tidigare och det bekräftas nu i en stor randomiserad studie, säger Robin Hofmann och fortsätter:

− Vi ser också att patienter med både kol och diabetes inte i lika stor utsträckning får rekommenderad behandling i samband med och efter sin hjärtinfarkt, trots att de alltså är sjukare. Här måste sjukvården bli bättre. När det gäller diabetes finns det flera nya läkemedel som ger hopp om bättre kardiovaskulär prevention i framtiden.

Huvudresultaten från Detox2-Ami presenterades på ESC-kongressen för två år sedan. De väckte stor uppmärksamhet, då studien var den klart största hittills på området, se länk nedan.

Läs abstract till studien:
Pontus Andell med flera. Oxygen therapy in suspected acute myocardial infarction and concurrent chronic obstructive pulmonary disease: a prespecified subgroup analysis from the DETO2X-AMI trial.

Robin Hofmann med flera. Oxygen therapy in myocardial infarction patients with or without diabetes mellitus - A predefined subgroup analysis from the DETO2X-AMI trial.

Relaterat material

Inte heller effekt av syrgas på hjärtsvikt och smärta

ESC- Ingen fördel med rutinbehandling med syrgas

Svensk studie i fokus när världens kardiologer samlas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev