Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Njursjukdomar dödar i det tysta”

Publicerad: 17 september 2014, 13:08

EASD 2014 På diabeteskonferensen i Wien fick Dagens Medicin tag på Hans-Henrik Parving, en av de riktigt stora inom diabetesnefropati, njurskador kopplade till diabetes.


Ämnen i artikeln:

EASD

Länk till innehåll

– Problemet med njursjukdomar är att de dödar i det tysta. Det finns inga symtom. Det gör inte ont. Man utvecklar proteinuri, man får sämre njurfunktion och så en dag så har det gått så långt att man behöver dialys eller transplantation, säger Hans-Henrik Parving, professor i endokrinologiska sjukdomar vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

Han har arbetat med njursjukdom kopplat till diabetes ända sedan 70-talet. På den tiden var diabetes en mycket vanlig orsak till ”end stage renal failure”, alltså terminal njursvikt, men sedan dess har det skett en dramatisk förbättring. Bland annat har Hans-Henrik Parvings egen forskning haft stor betydelse, den om blodtryckets påverkan på utvecklingen av njursjukdomar.

Hör mer om hur Hans-Henrik Parving ser på den senaste forskningen om diabetesrelaterade njurskador och om vad han tror kommer att bli nästa viktiga steg.

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev