måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

NSAID lindrade sämre än antibiotika

Publicerad: 28 april 2015, 12:13

I en studie på kvinnor testades om diklofenak dög som alternativ till norfloxacin för att lindra symtomen vid okomplicerad urinvägsinfektion. Svaret blev nej.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Studien var en av fem som hade valts ut till en särskild late breaking session på kongressen ECCMID  i Köpenhamn. Det finns ett växande intresse för att hitta symtomlindrande alternativ till antibiotika, på grund av problemen med resistens. Under kongressen har flera studier på det temat presenterats.

Bakgrunden till den aktuella studien är en tidigare undersökning som har pekat på att NSAID lindrade UVI-symtom lika bra som norfloxacin. Men den studien var liten och syftet med den nya var att testa om resultaten stod sig i en större patientgrupp.

Sammanlagt 253 patienter vid 18 allmänmedicinska mottagningar i Schweiz togs med. För att inkluderas skulle kvinnorna vara mellan 18 och 70 år och ha minst ett typiskt symtom på en akut men okomplicerad nedre urinvägsinfektion. Nitrit eller leukocyter i urin skulle också påvisas. Kvinnor med återkommande UVI och patienter med symtom på en allvarligare infektion hörde till de grupper som exkluderades.

Studien var en dubbelblind randomiserad studie. En patientgrupp fick NSAID-läkemedlet diklofenak (75 mg två gånger dagligen i tre dagar) och den andra norfloxacin (400 mg två gånger dagligen i tre dagar). Preparaten gavs i kapslar med samma smak och utseende för båda grupperna.

Kvinnorna skattade dagligen sina symtom i tio dagar och intervjuades per telefon efter 10 och 30 dagar. Det togs blodprov dag 0 och urinprov dag 0 och 10. De kvinnor som dag tre hade kvarstående symtom som de inte stod ut med erbjöds ett annat antibiotikum, fosfomycin, som ”räddning”.

Analysen visade att 53 procent av kvinnorna i NSAID-gruppen upplevde symtomlindring tre dagar in på behandlingen, mot 81 procent i norfloxacingruppen. I den senare gruppen lindrades symtomen efter i genomsnitt 2,1 dagar, mot 3,0 dagar i diklofenakgruppen. Det fanns fortfarande efter sju dagar en signifikant skillnad i symtom mellan grupperna. En av kvinnorna i diklofenakgruppen fick läggas in på sjukhus för pyelonefrit. Det  var också vanligare att kvinnor i den gruppen hade sökt läkare igen inom 30 dagar från behandlingsstart.

Forskarnas slutsats är att diklofenak är sämre än antibiotika på att lindra symtomen vid okomplicerad UVI hos kvinnor och att detta gäller efter både tre och sju dagar.

Studien har inga kopplingar till något läkemedelsföretag. De inblandade forskarna är knutna till bland annat universitetet i Bern.

Vid presentationen på ECCMID efterfrågade åhörare studier med andra doser av diklofenak. Det diskuterades också om NSAID-preparat kunde vara tillräckliga för vissa grupper. Frågorna tyder på att alternativ för symtomlindring fortsätter att vara eftersökta.

Läs abstractet här:

Muntlig presentation på ECCMID 2015. Symptomatic therapy of uncomplicated lower urinary tract infections in the ambulatory setting. A randomized, double blind trial (NCT01039545)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev