Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nu samlas cancerproffsen i Chicago

Publicerad: 28 maj 2014, 10:39

Jedd Wolchok, ordförande i den vetenskapliga programkommittén.

Foto: Richard DeWitt

På fredag börjar cancerkongressen Asco i Chicago. Några av höjdpunkterna blir nya framsteg inom immunterapi av cancer, spår Jedd Wolchok, ordförande i den vetenskapliga programkommittén.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Vi kommer att få höra mer och mer om hur det går att använda immunsystemet för att behandla olika cancersjukdomar, säger han när Dagens Medicin ringer upp för en intervju en vecka innan kongressen startar.

Det årliga mötet för det amerikanska sällskapet för klinisk onkologi, Asco, är den viktigaste händelsen inom cancerforskningen. Mer än 25 000 deltagare väntas till jättelika McCormick Place.

Utöver immunterapi lyfter Jedd Wolchok fram, som sig bör, de fyra studier som kommer att presenteras på den stora plenarsessionen på söndagen, då i stort sett all annan aktivitet på kongressen avstannar. I år avhandlas till exempel tidig cyto­statika­behand­ling vid prostatacancer och den största randomiserade studien någonsin vid Her 2­positiv bröstcancer.

– Till plenarsessionen väljer vi ut studierna med den allra högsta kvaliteten och som har en direkt betydelse för klinisk praxis, säger han.

Vilken är största utmaningen när vetenskapsprogrammet sätts ihop?

– Att det finns så mycket ny forskning att välja mellan. Det är förstås bra, men gör det också svårt. Vi har tagit emot över 5 500 abstracts och vi kan bara presentera kanske hälften av dessa. Men vi har flera expertpaneler inom respektive område som ser till att det bästa kommer med, säger Jedd Wolchok.

Finns det en risk att något företag skulle få fördelar när ni väljer ut vilka studier som ska presenteras på de viktigare sessionerna?

– Nej, vi tar inte hänsyn till kommersiella aspekter, utan bara vilken betydelse resultaten kan få för klinisk praxis, säger Jedd Wolchok.

Årets kongress blir något av en jubileumstillställning då det är 50 år sedan Asco grundades år 1964. Det uppmärksammas på olika sätt under mötets fem dagar, till exempel vid speciella jubileumssessioner som tar ett både historiskt och framtida perspektiv på olika områden.

– Och då det presenteras något viktigt resultat är tanken att vi alltid ska kontrastera det med hur klinisk praxis såg ur för femtio år sedan inom det området.

På webben anordnar Asco en omröstning där vem som helst kan välja ut fem förvalda alternativ inom de viktigaste framstegen i cancerforskningen sedan 1964. Jedd Wolckhok har ännu inte bestämt sig för vad han själv ska rösta på. Dagens Medicin ber honom ändå göra ett försök att säga vad som varit det viktigaste genombrottet i cancerforskningen.

– Det går inte att göra, och det beror inte på att jag vill vara politiskt korrekt och inte nämna något före någonting annat. Det har varit så många enskilda framsteg, vilket speglar att det behövs ett multimodalt angreppssätt mot cancersjukdomen, säger han.

Han lyfter bland annat fram förståelsen av kopplingen mellan rökning och cancer samt forskaren Janet Rowleys upptäckt av kromosomrubbningen bakom kronisk myeloisk leukemi, vilken banade iväg för förståelsen att cancer är genetisk.

Jedd Wolchok är till vardags verksam som onkolog, specialiserad inom melanom, vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, ett av världens mest ansedda sjukhus inom cancerforskning.

– Jag kommer förstås att vara aktivt inblandad i ett par sessioner, inte minst plenarsessionen, men annars kommer jag försöka gå på de sessioner som rör mitt eget intresse­område, behandling av melanom och immunterapi, säger Jedd Wolchok och tipsar om en utbildningssession på fredag: ”Immunology for non-immunologists”.

– Vi har fått en ny typ av behandling av cancer. Men de flesta onkologer har inte blivit tränade i att använda den.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev