Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Ny ledtråd till skyddande faktor mot ms

Publicerad: 21 april 2015, 10:44

Foto: Thinkstock

Personer som har varit infekterade av parasiten toxoplasma gondii insjuknar mer sällan i ms. Det visar en ny tysk studie.


Ämnen i artikeln:

AAN

Toxoplasma gondii är en encellig parasit vars normala värddjur är katten, men den kan spridas från katt till människa. Forskare uppskattar att cirka en femtedel av Sveriges befolkning är smittade av parasiten.

Resultaten i den nya retrospektiva studien visar att bland ms-patienter var det färre som hade haft toxoplasmos än i den friska kontrollgruppen. Det gör att forskarna nu tror att toxoplasmainfektion på något sätt skyddar mot både utveckling av ms och även verkar mildra själva sjukdomsutvecklingen.

Bland ms-patienterna var det 32,9 procent som hade antikroppar mot parasiten jämfört med de matchade kontrollpersonerna, där 46,7 procent hade antikroppar.

­– Resultatet styrker vår misstanke om att toxoplasmainfektion verkar vara bra och att det stämmer med den så kallade hygienhypotesen, säger läkarstudenten Frauke Stascheit vid Charité Hospital i Berlin, Tyskland och en av medarbetarna i studien.

Parasiten verkar också påverka sjukdomsutvecklingen. Ms-patienter med hög halt av toxoplasmaantikroppar i blodet hade en kortare initialfas av ms, mildare symtom och mindre skador på hjärnan. Dessa fynd var dock inte statistiskt signifikanta. Dessutom hade personerna en högre halt av antikroppar med ökande ålder.

Studien omfattade 170 ms-patienter, 93 personer med så kallad CIS, vilket innebär en hög risk att utveckla ms, och en matchad kontrollgrupp på 182 personer. Enligt forskarna är det viktiga att resultaten nu verifieras i prospektiva studier.

Studien presenterades på måndagen den 20 april på American Association of Neurologists årliga möte i Washington.

Här kan du läsa studiens abstract.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

AAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev