Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nya rön kan ändra behandling av bröstcancer hos yngre

Publicerad: 1 juni 2014, 11:30

När aromatashämmaren exemestan användes minskade återinsjuknande i bröstcancer mer än när tamoxifen, som i dag är standardbehandling, användes.


Ämnen i artikeln:

ASCO

I en ny studie som presenterades på söndagens plenarsession på Asco, där de tyngsta studierna presenteras, har forskare analyserat data från två studier som sammantaget inkluderat mer än 5 700 kvinnor.

I studierna har kvinnor som behandlats för hormonpositiv bröstcancer lottats till att antingen få aromatashämmaren eller tamoxifen. Båda grupperna fick också behandling som dämpar äggstocksfunktionen. I dag ges aromatashämmare i första hand till kvinnor som har passerat menopausen, men i studien som nu presenteras har det getts premenopausalt.

Efter fem års uppföljning var det 91,1 procent i gruppen som hade fått exemestan som inte hade fått cancer. Det motsvarades av 87,1 procent i den andra gruppen.

En tidigare studie som presenterades på Asco 2009 och då fick väldigt stort genomslag hade samma upplägg.

Henrik Lindman, överläkare vid onkologiska kliniken i Uppsala, konstaterar att de två studierna inte stämmer överens i resultat.

– I den tidigare studien såg man inte någon fördel för aromatashämmaren. Men man måste nog säga att de här nya resultaten bör ses som säkrare eftersom det är en större patientpopulation som studerats och att det är två poolade studier som utgör grunden, säger han.

Han tror att studien kommer få till följd att svenska läkare oftare kommer att förskriva aromatashämmare även till yngre kvinnor med bröstcancer, men han påpekar att aromatashämmarna i kombination med kastrationsbehandling medför mer biverkningar än tamoxifen och att det framför allt är patienter med särskild risk för återfall som kan bli aktuella.

I studien sågs ingen skillnad i överlevnad mellan de två grupperna, men enligt Henrik Lindman är studietiden, som var i median 5,7 år, för kort för att en säker jämförelse för överlevnad skulle kunna göras i denna patientgrupp med hormonkänslig cancer.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev