lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nya terapier verkar inte bita på dödligheten vid RA

Publicerad: 16 juni 2017, 07:05

Marie Holmqvist, forskare och ST-läkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Maria Gustavsson

Trots intensivare behandlingar verkar risken att dö i förtid finnas kvar bland patienter med reumatoid artrit – i alla fall bland dem som varit diagnostiserade en längre tid.

Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitReumatismEULAR

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Fynden kommer från en svensk observationsstudie som presenterades under Eular.

– För mig är resultatet något förvånande. Flera tidigare studier har nämligen antytt att den kardiovaskulära dödligheten har gått ned i patientgruppen. Det gör våra fynd extra intressanta, säger Marie Holmqvist som är forskare och ST-läkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det är känt att dödligheten är högre bland personer med reumatoid artrit än för befolkningen i stort. Men i takt med att bland annat nya läkemedel nått marknaden kanske bilden hade förändrats? Det ville de svenska forskarna ta reda på.

De använde registerdata för fler än 17 000 patienter med reumatoid artrit. De jämfördes med cirka 78 000 matchande personer ur befolkningen som agerade kontrollgrupp. Uppföljningen var indelad i olika tidsperioder och sträckte sig mellan 1997 och 2015.

Forskarna fann att risken att dö i förtid var mer än 40 procent högre bland patienter som levt med sjukdomen i tio år eller mer, jämfört med kontrollgruppen. Trenden var densamma oavsett om patienterna diagnostiserats 1997 eller under tidigt 2000-talet. Även patienter som haft sjukdomen i fem år eller mer hade en något högre risk att dö i förtid.

– Mycket har hänt inom reumatologin de senaste åren. Exempelvis behandlas patientgruppen mer aggressivt samtidigt som det finns uttalade mål om låg sjukdomsaktivitet inom det första året efter diagnos. Så frågan är vad de här patienterna dör av, säger Marie Holmqvist.

Härnäst planerar forskargruppen att undersöka om graden av sjukdomsaktivitet vid diagnostisering kan inverka på risken att dö i förtid. De kommer också att titta närmare på själva inflammationen.

– Vi kommer att lägga mer fokus på inflammationsspåret framöver. Kan det vara så att risken är högre hos patienter som har en kraftig inflammation under lång tid eller handlar det snarare om att ha en kraftig inflammation under en specifik tidpunkt? Det är något vi vill försöka besvara, säger hon.

Resultaten justerades bland annat för kön och ålder. Patienterna hade diagnostiserats inom ett år från första symtom. Underlaget kommer från Svensk Reumatologis Kvalitetsregister, SRQ.

Läs mer i abstract:

Marie Holmqvist med flera. Mortality in new-onset rheumatoid arthritis – has modern rheumatology had an impact? DOI: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.2580

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev