Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nyare hormonläkemedel gav bättre överlevnad före cytostatika

Publicerad: 1 juni 2014, 13:00

Asco 2014. Läkemedlet enzalutamid förlängde livet när det ges efter att patienter slutat svara på konventionell hormonbehandling, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

I dagsläget är enzalutamid (Xtandi), som stryper hormontillförseln till tumören, godkänt för behandling av patienter med avancerad prostatacancer efter att de slutat svara på cytostatika.

Men de nya resultaten pekar på att läkemedlet också har en plats tidigare i behandlingen, efter att patienterna slutat svara på konventionell hormonbehandling.

I studien har ett internationellt forskarlag följt 1 717 patienter som lottats till att få enzalutamid eller placebo. Studien avbröts i förtid vid en planerad interimsanalys efter att 540 patienter avlidit, då effekten av enzalutamid var överlägsen placebo.

Forskarna konstaterar att 65 procent av de som fått aktivt läkemedlet hade klarat sig utan att sjukdomen försämrats vid ett års uppföljning, jämfört med 14 procent i kontrollgruppen.

Det fann också en överlevnadsfördel bland dem som fått enzalutamid, där risken för död var 29 procent lägre än i placebogruppen.

Ett liknande läkemedel, abirateron (Zytiga), har visat på ungefär motsvarande resultat i samma behandlingssituation. Abirateron används dock inte som rutin i Sverige i detta tidigare behandlingsläge, på grund av höga kostnader.

Det återstår att se om enzalutamid kan komma att göra det.

Studien presenteras i dag söndag, den 1 juni, på Asco-kongressen. Den publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev