onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Nyheter också för oss som opererar”

Publicerad: 2 juni 2014, 09:06

Magnus Fovaeus

Foto: Samuel Lagercrantz

Asco 2014. Urologen Magnus Fovaeus från Sahlgrenska anser att fler än onkologerna bör besöka Asco.

Ämnen i artikeln:

ASCO

– De flesta cancerpatienter träffar inte onkologer. Två tredjedelar av alla patienter med cancer har en kirurg eller en urolog som behandlande läkare, säger Magnus Fovaeus, urolog och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Centrallasarettet i Växjö, när Dagens Medicin träffar honom utanför ett kafé i det enorma kongresscentret McCormick Place.

Han framhåller att cancern oftast är lokaliserad när den upptäcks och att det då är opererande läkare som urologer eller kirurger som är ansvariga för behandlingen.

Asco anordnas av det amerikanska sällskapet för klinisk onkologi och av naturliga skäl är det därför främst onkologer som besöker mötet. Men Magnus Fovaeus betonar att cancersjukvården är multidisciplinär och man bör hålla sig uppdaterad med vad som sker inom de närliggande fälten. Själv har han varit på mötet flera år i rad, tidigare för att skriva rapporter på uppdrag av ett läkemedelsföretag, men i år har han inget sådant uppdrag.

Han påpekar också att många av de tyngsta studieresultaten inom cancer presenteras på mötet och att det är en anledning för alla som arbetar inom fältet att delta i mötet.

Vilket har varit det viktigaste rönet inom ditt fält i år?

– Det måste vara den studie som presenterades på plenarsessionen och som visar en rejäl överlevnadsvinst när cytostatikat docetaxel ges till patienter med prostatacancer.

Vilka följder kan studien tänkas få i Sverige?

– Det kan bli så att vissa utvalda patienter kan komma att erbjudas docetaxel direkt vid diagnos, fast det här ändå är bara en studie och den måste bekräftas, säger Magnus Fovaeus.

– Men visst är det en banbrytande studie, tillägger han.

Relaterat material

"Är resultatet verkligen sant?"

Tidig cytostatika förlängde livet vid prostatacancer

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev