Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt läkemedel kan bli standard mot cancer i sköldkörteln

Publicerad: 31 maj 2014, 11:45

Asco 2014. Patienter med spridd tyreoideacancer som slutat svara på radioaktivt jod kan leva 15 månader längre utan att sjukdomen förvärras med hjälp av det nya läkemedlet lenvatinib, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Resultatet baseras på en uppföljning av 392 patienter som lottats till lenvatinib eller placebo. Den progressionsfria överlevnaden, det vill säga tiden tills sjukdomen försämras, var 18,3 och 3,6 månader i respektive grupp.

Vid den aktuella uppföljningen var det ännu för tidigt att säga om eller hur mycket detta resulterade i en bättre överlevnad hos patienterna som fått det nya läkemedlet.

Många patienter fick dock biverkningar i form av bland annat högt blodtryck, diarré och minskad aptit. Men effekten av lenvatinib påverkades lyckligvis inte efter att dosen minskats hos dessa deltagare.

– Baserat på våra resultat är vi säkra på att lenvantinib kommer att bli standardbehandling vid tyreoideacancer som är resistent mot radioaktivt jod, säger studiens ledare Martin Schlumberger, vid Université Paris-Sud, Frankrike, i ett pressmeddelande från Asco.

Han fortsätter:

– För bara ett år sedan hade den här patientgruppen inga effektiva behandlingsmöjligheter. Det är remarkabelt att vi nu har två aktiva läkemedel, som båda är tyrosinkinashämmare, säger han och syftar på en studie som presenterades på förra Asco-kongressen 2013, se länk här intill.

Lenvantinib verkar genom att blockera flera olika receptorer för bland annat tillväxtfaktorer till tumören. Läkemedlet studeras för närvarande som möjlig behandling vid flera andra cancerformer, enligt pressmeddelandet från Asco.

Den aktuella studien omfattade patienter med så kallad differentierad sköldkörtelcancer. Det är den vanligaste typen av sköldkörtelcancer och omfattar papillär och follikulär cancer. Differentierad sköldkörtelcancer har en bättre prognos än odifferentierad sköldkörtelcancer och kan i de flesta fallen botas med kirurgi och radioaktivt jod.

Studien, som finansierats av företaget Esai, presenteras på Asco-kongressen på måndag den 2 juni.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev