torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt om inflammationshämning och kombinationsbehandling

Publicerad: 3 juni 2014, 17:08

Foto: Carl-Magnus Hake

Asco 2014. Effekter av kombinationsbehandling av målriktade läkemedel och inflammationshämmande behandling vid pankreascancer. Det är två nyheter som professor Arne Östman framhåller från Asco.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Arne Östman är professor i tumörbiologi vid Karolinska institutet i Solna och särskilt intresserad av målriktade behandlingar. På årets Asco-kongress ser han framfört nyheter inom tre områden.

Det första handlar om nyttan med kombinera olika målriktade läkemedel med varandra. En studie visade till exempel en sex månader ökad progressionsfri överlevnad i första linjens behandling av EGFR-muterad icke-småcelling lungcancer när EGFR-blockaren erlotinib gavs tillsammans med angiogeneshämmaren bevaziumab, jämfört med bara erlotinib.

På samma tema framhåller Arne Östman en fas 2-studie som fått viss uppmärksamhet på Asco-kongressen, där kombinationen med parp-hämmaren olaparib och angiogeneshämmaren cediranib gav fördubblad progressionsfri överlevnad vid avancerad äggstockscancer, jämfört med bara olaparib.

Det andra området Arne Östman tyckte var extra intressant handlar om målriktad behandling som har antiinflammatoriska effekter. En studie indikerar att tillägg av läkemedlet ruxolitinib till cytostatika i andra linjens behandling av pankreascancer möjligen förbättrar prognosen för patienterna.

– Det fanns en särskild session om inflammation och cancer, så området är på frammarsch. När det gäller ruxolitinib finns det dock ännu inte så mycket mekanistiska data hur läkemedlet  minskar inflammationen vid cancer, säger Arne Östman säger Arne Östman.

Det tredje området handlar om ökad nytta av angiogeneshämmande behandling.

– Det har varit lite svårt för de här läkemedlen att leva upp till förväntningarna. Men nu börjar man hitta subgrupper av tumörer som svarar sämre eller bättre på behandlingen. Än så länge är det på retrospektiva data, men det ser lovande ut, säger Arne Östman.

Han framhåller bland annat två studier på gliom och äggstockscancer där sådana markörer verkar vara hittade.

I likhet med många andra på kongressen framhåller Arne Östman även alla lovande nya resultat kring immunterapi mot cancer, framför allt melanom där resultaten hittills är mest mogna.

– Uppföljningar som kommit i år är förstärker de förhoppningar inom melanom som väcktes i fjol. Nya tidiga resultat från njurcancer och immunterapi visade att även inom detta område kommer de mest lovande tecknen från kombinationsbehandlingar, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev