Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt om målriktad behandling vid hudcancer

Publicerad: 10 juni 2014, 09:30

Asco 2014 Flera av de viktigaste resultaten inom hudcancer gällde immunterapi – men inte alla. Onkologen Johan Hansson lyfter bland annat fram nya data för målriktad behandling vid spritt melanom där tumören har en mutation i genen NRAS.


Ämnen i artikeln:

HudcancerASCO

– Det här är en undergrupp av runt 20 procent av tumörerna där vi inte sett så bra resultat tidigare. Men i en mindre fas 1-studie rapporterade forskare lovande data på patienter som fått en kombination av en så kallad Mek-hämmare och en CDK4/6-hämmare, där tumörerna minskade hos 43 procent av patienterna, säger han.

Johan Hansson, som är överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, lyfter också fram tidiga data från en fas 3-studie vid avancerat melanom där tumören bär på en mutation i proteinet B-Raf.

Slutsatsen är att en kombination av B-Raf-hämmaren dabrafenib och Mek-hämmaren trametinib gav något längre progressionsfri överlevnad, det vill säga tid innan tumören börjar växa, jämfört med bara dabrafenib

Även vid lokalt avancerad eller metastaserad basalcellscancer bjöd kongressen på nyttiga insikter, enligt Johan Hansson.

– Här har vi nu fått en bra behandling i form av läkemedlet vismodegib som blockerar signalvägen hedgehog. På mötet kom lovande data för ytterligare ett sådant läkemedel, säger han och fortsätter:

– Samtidigt blir det tydligare att patienterna inte klarar av biverkningarna vid långtidsbehandling, till exempel att smaksinnet slutar fungera. Kanske ska vi ge behandlingen periodvis i stället eller som en preoperativ behandling för att möjliggöra operation av de här väldigt plågsamma tumörerna.

Relaterat material

Två var bättre än ett mot melanom

Nytt läkemedel bromsade melanom

Nya framsteg för hudcancerpatienter

Tablett krympte hudtumör

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HudcancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev