Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt om onkolytiska virus och adjuvant terapi

Publicerad: 5 juni 2013, 08:17

Arne Östman

Foto: Carl-Magnus Hake

Asco 2013 Effekter av tumördödande virus och adjuvant terapi vid melanom. Det är två nyheter från årets kongress som professor Arne Östman framhåller.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Arne Östman är professor i tumörbiologi vid Karolinska institutet i Solna och är särskilt intresserad av målriktade behandlingar. Han har varit på Asco-kongressen flera år och berättar för Dagens Medicin om vad han tyckte hade mest nyhetsvärde på årets upplaga.

Som många andra tycker Arne Östman att de nya resultaten för immunterapi vid framför allt melanom har varit bland det mest spännande, se länkar här till höger.

– Mest intressant är att se är den goda effekten av kombinationsbehandling, att antikroppar som blockerar PD1-receptorn och CTLA-receptorn kompletterar och tycks stärka varandras effekt. Resistensmekanismerna verkar också vara olika, vilket är uppmuntrande. Hittills är det korta uppföljningstider i studierna men det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen framöver, säger Arne Östman.

Bland de övriga forskningsresultaten framhåller han bland annat följande:

Interrimsresultat av en fas 3-studie av behandling med så kallade onkolytiska virus vid framskrided melanom. Det handlar om viruspartiklar som är specialdesignade för att tas upp av tumörceller. I det här fallet bär viruspartiklarna på gener för signalämnet GM-CSF, vilket ska få immunsystemet att mer intensivt angripa tumörcellerna. Viruspartklarna injiceras direkt i tumörerna.

– Det har funnits en del resultat från tidig forskning som pekat på positiva effekter av onkolytiska virus. Det är intressant att se att behandlingsprincipen nu nått sena kliniska studier och att det finns en trend till förbättrad överlevnad, säger Arne Östman.

Preliminära resultat från en studie där angiogeneshämmaren bevacizumab (Avastin) prövas som adjuvant, eller återfallsförebyggande, behandling att efter tidiga melanom har opererats bort.

– När det gäller de nya målriktade läkemedlen vid cancer är det bara trastuzumab och imatinib som hittills visat sig fungera som advjuvant behandling vid bröstcancer respektive gastrointestinala stromacellstuömrer, GIST. Nu ser man svaga signaler till en effekt i den här studien, även om det ännu är tidiga data, säger Arne Östman.

Resultat som pekar på att så kallad Braf-hämning kan krympa tumörer vid lungcancer. Blockad av den här signalvägen har tidigare varit framgångsrikt hos patienter med framskridet malignt melanom där tumören har en muterad Braf-gen.

– Den här mutationen förekommer vid flera typer av tumörer. Vid kolorektal cancer, där den är förhållandevis vanlig, har det dock inte gått att få effekt av Braf-hämning. Men nu finns alltså tecken på att principen kan få en vidare användning.

(Klicka på de blå länkarna för att komma till abstracten till studierna.)

Relaterat material

Ett race om nya läkemedel mot melanom

Ännu en ny antikropp bromsade melanom

Ännu mer lovande resultat vid melanom

Mer lovande resultat för anti-PD1

Immunkombo gav bra effekt vid melanom

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev