fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt stöd för att åtgärda fler kärl vid hjärtinfarkt

Publicerad: 2 september 2014, 11:30

ESC 2014. Nu kommer ytterligare en studie som pekar på nyttan av att snabbt öppna upp samtliga förträngda kranskärl hos patienter med stora hjärtinfarkter – inte bara det där infarkten sitter.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten bygger på en uppföljning av 296 patienter vid sju sjukhus i Storbritannien. Hälften av deltagarna lottades till konventionell behandling, där ballongvidgning och insättning av stent i första skedet enbart gjordes i det kranskärl som var drabbat av infarkt.

Hos övriga genomfördes samma procedur direkt också i samtliga andra kranskärl som hade större förträngningar.

Efter ett år konstaterar forskarna att det gått bättre för patienterna som fått den mer omfattande behandlingen. Bland dessa hade 10 procent råkat ut för någon allvarlig hjärtrelaterad händelse, jämfört med 21 procent i kontrollgruppen.

Allvarlig hjärtrelaterad händelse definierades som död oavsett orsak, återfall i hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller ny genomförd behandling att öppna upp ett kranskärl.

Tillsammans med resultat från en annan studie, se länk här intill, pekar de nya fynden på att riktlinjer för behandling av hjärtinfarkt kan behöva göras om, anser forskarna bakom studien.

– De här fynden pekar starkt på att alla förträngda kranskärl bör åtgärdas innan patienten skrivs ut från sjukhuset, säger Anthony Gershlick vid Glenfield Hospital i Leicester i ett pressmeddelande från det europeiska kardiologisällskapet ESC.

Studien presenterades på den pågående kongressen för ESC i Barcelona, se länk (kräver inloggning).

Relaterat material

Ny studie: Fler kranskärl bör åtgärdas vid infarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev