fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Nytt sviktläkemedel blev gångna årets höjdpunkt

Publicerad: 3 september 2015, 08:06

Joep Perk,  senior professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: Carl-Magnus Hake

ESC 2015. Joep Perk argumenterade förgäves för en ny bättre teknik att screena idrottsmän för hjärtsjukdom. I en omröstning om vad som varit det senaste årets ”game changer” inom kardiologin förlorade han mot en annan svensk.

Ämnen i artikeln:

ESCFörmaksflimmerHjärtsviktIdrottsmedicin

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det var en rolig diskussion som man kanske inte ska ta på för blodigt allvar, säger Joep Perk, till vardags senior professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Han syftar på en session som hölls i lördags på ESC-kongressen. Sex inbjudna experter fick argumentera för var sin innovation eller studie som varit största ”game changer” under det senaste året. Joep Perk hade i uppdrag att övertyga åhörarna om ett nytt riskskattningssystem för hjärtscreening av idrottare.

– Ett problem med dagens system är att man hittar många onormala EKG utan att det är någon egentligen fara för hypertrofisk kardiomyopati. Man skapar oro och en del får rådet att sluta idrotta helt i onödan, säger Joep Perk.

I det nya verktyget har forskare i Storbritannien under ledning av läkaren Sanjay Sharma kombinerat flera olika EKG-parametrar som sammantaget leder till färre så kallade falska positiva resultat.

–  Det här nya skattningssystemet kan leda till bättre screening, säger Joep Perk.

Hans argumentation hjälpte dock inte att nå förstaplatsen. Utan han förlorade möjligen inte så oväntat mot Cecilia Linde från Karolinska universitetssjukhuset, som argumenterade för resultaten av den omtalade studien Paradigm-HF. Den studien presenterades på förra årets ESC-kongress och visade en överlevnadsfördel av det nya hjärtsviktsläkemedlet LCZ696.

Bland de övriga innovationer som var uppe för omröstning lyfter Joep Perk fram en ny experimentell metod för icke-invasiv behandling av förmaksflimmer  –genom att fästa en elektrod på örat. Sabine Ernst från London argumenterade för den metoden.

– Tanken är att man ska få en stimulering av vagusnerven. I en liten studie har man sett att det kan dämpa förmakslimmer och även tecken på inflammation, säger Joep Perk.

Från kongressens övriga program framhåller han ett för honom lite nedslående besked på en välbesökt session om kardiovaskulär prevention där många ledande experter från hela världen var med.

– Vi diskuterade bland annat ett patientfall där man fick föreslå olika åtgärder. Det visade sig att de flesta åhörarna kunde tänka sig att sätta in ett så kallat polypill, vilket jag tycker är besvärligt, säger Joep Perk, som själv är högsta ansvarige för ESC:s riktlinjer för prevention.

Ett polypill är ett läkemedel som innehåller flera beprövade och billiga läkemedel som minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, som till exempel ASA, en statin och en ACE-hämmare. Angreppssättet har inte minst en tillskyndare i den kände kardiologen Salim Yusuf, som är ordförande i World Heart Federation. Men Joep Perk har alltså en annan åsikt.

– Det är lite att kapitulera och minskar fokus på det som är det viktigaste, nämligen att satsa på bättre livsstil, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev