måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Oöverträffad” överlevnad vid melanom

Publicerad: 2 juni 2014, 15:40

Asco 2014. Av patienter med avancerat malignt melanom som fått en kombination av immunantikropparna nivolumab och ipilimumab levde fortfarande 79 procent efter två år, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vi funderade på vilket ord som vi skulle använda för att beskriva denna siffra. Men till slut landade vi ändå i ”oöverträffad”, sade forskaren Mario Sznol vid en presskonferens om nya immunterapier här på Asco-kongressen i dag, måndag.

Resultaten baseras på en uppföljning av en fas 1-studie med 53 patienter, där tidigare data presenterats på Asco-kongressen 2013.

Mario Sznol, som är verksam vid Yale Cancer Center, USA, lyfte bland annat fram:

■ Att antalet patienter där tumören helt försvunnit hade ökat från 10 till 17 procent i den nu aktuella uppföljningen jämfört med tidigare uppföljningar.
■ Att aktiviteten av läkemedlen verkade vara oberoende av om tumören uttrycker markören PD-L1. Tidigare studier har indikerat att tumörer som saknar denna markör svarar sämre på nivolumab och andra behandlingar mot signalvägen PD1.
■ Att en patient avled troligen till följd av biverkningar, men för övriga patienter var biverkningarna vanligen hanterbara.

På presskonferensen poängterades att resultaten är baserade på en liten selekterad grupp patienter. Huruvida kombinationen verkligen ger en överlevnadsfördel och hur stor den i så fall blir avgörs i nu pågående fas 3-studier.

Studien finansierades av företaget Bristol Myers Squibb. Ipilimumab är ett i dag godkänt läkemedel som säljs under namnet Yervoy.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev