Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Oväntade resultat om tarmcancer

Publicerad: 2 juni 2013, 18:31

Asco 2013 När nordiska forskare skulle undersöka hur uttryck av receptorn för en tillväxtfaktor påverkade livslängden vid kolorektalcancer, blev resultatet inte det förväntade. Korrigerad version


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Vi fick tänka om, berättar Maja Bradic Lindh, läkare och huvudförfattare till en studie som hon presenterade vid Asco under söndagen.

Bildande av blodkärl är viktiga för cancertumörer. Sedan tidigare vet man att pericyter, celler med kontraktil förmåga på blodkärl, beter sig annorlunda i stödjevävnad till tumörer än i annan vävnad. Maja Bradic Lindh visar med händerna hur pericyter normalt nästan flätas in i varandra, medan de kan bete sig lite hur som helst i tumörer. Där kan de dessutom vara ovanligt många – eller ovanligt få. Nivåerna av några markörer som är kopplade till pericyter varierar också kraftigt. Det gäller bland annat PDGFbR, platelet-derived growth factor receptor beta, en receptor.

Forskarna bakom studien ville undersöka om uttrycksnivåerna av dessa markörer i pericyterna har någon betydelse för prognosen vid metastaserad kolorektalcancer. Vävnad från patienter som ingår i den så kallade Nordic-VII-studien användes och mängden av bland annat PDGFbR hos pericyterna analyserades.

­ – Det visade sig att de patienter som hade ett högt uttryck av PDGFbR levde längre, säger Maja Bradic Lindh, som bedriver sin forskning vid Karolinska institutet.

Resultatet överraskade forskarna, som snarare hade förväntat sig det omvända resultatet, lite utifrån hur det ser ut i inflammerad vävnad. Men resultaten är tydliga.

Maja Bradic Lindh tycker att det vore bra om de nuvarande resultaten kompletteras med en prospektiv studie. Och som kliniker ser hon på sikt att rönen kan få betydelse för en mer individualiserad behandling, inte minst om högt PDGFbR hos pericyter ser ut att ha betydelse även i mindre avancerad kolorektalcancer.

– Bäst vore kanske om vi kunde hitta detta i ett tidigare stadium för att bestämma vilken typ av cytostatika och så som ska användas, för en mer individualiserad behandling.

Forskargruppen bakom studien är stor, och består av forskare från bland annat Danmark, Norge och Sverige.

Läs abstractet: Tumor perivascular PDGFBR as an independent prognostic factor in metastatic colorectal cancer. (Maja Bradic Lindh, Karolinska institutet, med flera)

Fotnot: Tidigare version av texten korrigerad.

Tumor perivascular PDGFBR as an independent prognostic factor in metastatic colorectal cancer.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev