Kongresser
Oväntat fall av fästingburen sjukdom hos tidigare frisk
Publicerad: 26 april 2015, 08:33
Infektionsläkaren Heimo Lagler presenterade en poster vid ECCMID i Köpenhamn. Foto: Lisa Blohm
ECCMID 2015. Malaria, sömnsjuka eller kanske tbc? Symtomen hos en 30-årig kvinna förbryllade läkarna. När diagnosen kunde ställas blev den en överraskning.
Ämnen i artikeln:
ECCMIDDen tidigare fullt friska 30-åringen hade varit på en månadslång semester i Tanzania hösten 2012. I januari 2013 hamnade hon på infektionskliniken vid universitetssjukhuset i Wien. Hon hade under en treveckorsperiod drabbats av feber med temperaturer nära 40 grader, frossa och nattliga svettningar. Hon hade inga särskilda utslag och kunde inte minnas fästingbett eller alltför nära kontakt med djur.
På infektionskliniken framkastades ett antal möjliga orsaker till kvinnans sjukdom, berättar infektionsläkaren Heimo Lagler, som presenterade en poster vid ECCMID i Köpenhamn.
– Hon var riktigt dålig. Normalt letar vi efter bland annat malaria och hiv. Vi testade för hepatit B och C, tbc, anaplasma, leishmania ... allt var negativt, säger Heimo Lagler.
Det visade sig att kvinnans mjälte var förstorad. Hon led också av anemi, mängden trombocyter var ovanligt låg och hon hade inflammatoriska markörer i blodet. Trots att odlingar på urin- och blodprover inte hade gett någonting, gjordes bedömningen att det sannolikt var en bakterie som orsakade symtomen. Med hjälp av PCR identifierades till sist den färstingburna bakterien Candidatus Neoehrlichia lotoris, som orsakar neoehrloichios.
– Vi blev väldigt överraskade. De säger alltid att det är en sjukdom som bara drabbar människor som redan har ett nedsatt immunförsvar, säger Heimo Lagler.
Efter ett ovanligt ihärdigt mikroskoperande hittades sedan vad man på sjukhuset i Wien tror är bakterien också i blodutstryk. Heimo Lagler låter stolt när han visar upp bildbeviset.
– Det var ett ganska spännande fall, faktiskt, säger han.
Det kan han säga så här i efterhand, eftersom det hela slutade lyckligt. Patienten behandlades med doxycyklin oralt och blev då snabbt bättre och hennes värden normaliserades stegvis. Dagliga analyser av blodprover gjordes med PCR. Eftersom det saknades klara rekommendationer om hur länge behandlingen borde fortgå, fick hon äta doxycyklin tills dess att neoehrlichia inte hittades längre. På det viset vill man undvika ett nytt utbrott av sjukdomen. Kvinnan blev sedan fullt frisk, men när hon smittades är fortfarande oklart.
Michael Schwameis, Heimo Lagler med flera: 2Candidatus Neoehrlichia lotoris imported to Austria from Tanzania.” Poster på ECCMID den 25 april 2015.