Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Överraskande liten fördel för läkemedelsstentar

Publicerad: 30 augusti 2016, 09:34

Kaare Harald Bønaa, vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet i Trondheim, under en presskonferens på tisdagen.

Foto: Anne Grete Storvik

Världens största studie i sitt slag visar att det inte finns någon skillnad mellan moderna läkemedelsstentar och moderna nakna metallstentar, sett till överlevnad och risk att drabbas av ny hjärtinfarkt.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelESC

– De här fynden kan göra att man blir mer benägen att använda nakna metallstentar, sade studiens ledare Kaare Harald Bønaa, vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet i Trondheim, under en presskonferens på tisdagen.

Han och hans kollegor randomiserade över 9 000 norska patienter som skulle genomgå ballongvidgning för kranskärlssjukdom till att få någon av de två typerna av stentar. Efter sex år hade runt 17 procent i båda grupper antingen avlidit eller fått en ny hjärtinfarkt. Livskvaliteten var också identisk.

Vitsen med att använda läkemedelsstentar, som i dag är den helt dominerande stenttypen, är att de minskar risken för att det med tiden uppstår förträngningar i det öppnade kranskärlet. Mycket riktigt såg forskarna också att färre patienter som fick läkemedelsstentar behövde genomgå ytterligare revaskularisering under uppföljningstiden.

– Men skillnaden var mindre än väntat. Vi behövde behandla 30 patienter för att förebygga en revaskularisering. Tidigare studier har pekat på att siffran ligger på 15, sade Kaare Harald Bønaa under presskonferensen.

Han betonade att forskarna ännu inte räknat hälsoekonomiskt på resultaten.

Studien presenteras i dag tisdag i det så kallade hotline-programmet på ESC-kongressen i Rom och publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine.

I en ledarkommentar i tidskriften skriver Eric Bates vid University of Michigan Medical Center, USA, att resultaten ger ökat förtroende att välja nakna metallstentar i de fall där sådana kan vara att föredra, till exempel hos patienter med vida kranskärl där risk för restenos är låg eller hos patienter med hög risk för blödning och som inte tål trombocythämmande behandling.

Läs abstract till studien:

Kaare H. Bønaa med flera. Drug-Eluting or Bare-Metal Stents for Coronary Artery Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 augusti 2016. DOI: 10.1056/NEJMoa1607991

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev