Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Övervakning fungerade bra vid en vanlig form av testikelcancer

Publicerad: 31 maj 2013, 15:26

Asco 2013 En stor studie pekar på att patienter med seminom, en form av testikelcancer, klarar sig utmärkt utan cytostatika eller strålning efter att primärtumören opererats bort.


Ämnen i artikeln:

TestikelcancerASCO

Det är forskare i Danmark som följt 1 982 patienter med seminom där primärtumören inte hade spridit sig då cancern upptäcktes. Samtliga patienter genomgick kirurgi och följdes sedan med regelbundna kontroller under fem år.

Efter i snitt 15,4 års uppföljning hade runt 20 procent av patienterna fått ett återfall vilket behandlades med kirurgi, strålning eller cytostatika.

Överlevnaden efter tio år var 99,6 procent.

Enligt forskarna visar resultatet att övervakning med regelbundna kontroller är en säker metod för den aktuella patientgruppen i stället för att de också skulle få behandling med cellgifter eller strålning efter att primärtumören opererats bort.

Övervakning är den mest använda metoden i Danmark för den aktuella patientgruppen. Men på andra håll i världen, som i USA, är det vanligt att patienter får mer aggressiv behandling, vilket att döma av de här resultaten är helt onödigt.

Läs abstract till studien:

Mette Saksoe Mortensen med flera. A nationwide Cohort study of surveillance for stage I seminoma. Journal of Clinical Oncology 31, 2013 (suppl; abstr 4502)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TestikelcancerASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev