torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Paradoxalt fynd om kolesterol vid hjärtinfarkt

Publicerad: 31 augusti 2019, 05:47

Jessica Schubert presenterar möjligen överraskande fynd om höga LDL-värden och hur det går för patienterna när de fått hjärtinfarkt.

Foto: Carl-Magnus Hake

Högt LDL-kolesterol är en etablerad kardiovaskulär riskfaktor. Men tvärtemot vad man kan tro verkar det gå bättre för hjärtinfarktpatienter som har högre värde på LDL-kolesterolet än de med lägre värden när de får sin infarkt, enligt en stor svensk studie. Forskarna bakom fyndet tror sig dock ha en bra förklaring.

Ämnen i artikeln:

Uppsala universitetHjärtinfarktKolesterolESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här sambandet är inte helt överraskande då man sett liknande kopplingar i tidigare mindre studier. Vi tror att det har att göra med att patienter med högt LDL-kolesterol har en gynnsammare riskfaktorprofil i övrigt, säger Jessica Schubert, klinisk farmakolog och forskare vid Uppsala universitet.

Hon och hennes kollegor har följt upp nästan 127 000 hjärtinfarktpatienter i det svenska registret Swedeheart. Efter tio år hade de med lägre LDL-kolesterol mer ofta drabbats av ny infarkt, mer ofta lagts in på sjukhus på grund av hjärtsvikt och mer ofta avlidit än de med högre LDL-kolesterol.

– Det här gällde oavsett om patienterna fått statinbehandling mot högt kolesterol innan sin första infarkt, säger Jessica Schubert.

Men den som eventuellt tolkar resultaten som att det skulle vara eftersträvansvärt med högt LDL-kolesterol är alltså fel ute, enligt forskarna.

– Vi ser att de som har högt LDL-kolesterol ofta är yngre och friskare i övrigt, både sett till riskfaktorer och andra sjukdomar. De har också en riskfaktor som är lätt att behandla, vilket vi tror speglas i resultaten. Vi är fortfarande alltså övertygade om att intensiv statinbehandling är avgörande för en god prognos efter hjärtinfarkt, säger Jessica Schubert.

Resultaten presenteras på tisdag som en poster på kardiologkongressen ESC i Paris.

Läs abstract till studien
Jessica Schubert med flera. A possible paradoxical association between LDL-cholesterol in myocardial infarction patients and relation to major adverse outcomes - a 10-year nationwide cohort study.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev