Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Personlig astmabehandling - en höjdpunkt

Publicerad: 11 september 2014, 06:52

ERS 2014. Nya resultat kring mer personlig behandling var höjdpunkterna inom astmaområdet, anser professor Christer Janson.


Ämnen i artikeln:

ERS

Framför allt lyfter han fram några studier som visade på nyttan av antikroppsblockad av signalämnet interleukin-5 hos patienter med svår så kallad eosinofildominerad astma, läs mer på länk intill.

– Det här var inte de första resultaten om den här behandlingen, men det ser väldigt lovande ut. Patienter med svår astma kommer ibland i skymundan, trots att de är ganska många. Sådana här läkemedel skulle vara en stor tillgång för oss, men de kommer säkert vara mycket dyra, säger Christer Janson, som är professor i lungmedicin vid Uppsala universitet.

Han hoppas på en ljus framtid när det gäller andra möjliga biologiska läkemedel som målriktat angriper olika signalämnen i immunförsvaret.

– Läkemedel riktade mot interleukin-5 är de som ligger närmast att lanseras, men det bedrivs också utveckling av läkemedel mot interleukin 4 och 13, säger Christer Janson.

Bland övriga resultat lyfter han fram nya data från sin egen forskningsgrupp som tyder på att patienter med mycket eosinofila granulocyter i blodet och även höga nivåer av kväveoxid i utandningsluften kan ha nytta av en mer intensiv behandling.

– Bland de här patienterna kan man tjäna på att tidigt gå in hårdare med inhalationssteroider och även med leukotrienantagonister. Det här är en diagnostisk metod som vi själva redan börjat använda, säger Christer Janson.

Urinprov är ett annat typ av test som han tror kan få större användning i framtiden. Det antydde bland annat en studie av forskare vid bland annat Karolinska institutet i Solna, ledda av Marcus Sjödin. Forskarna såg där att höga nivåer av leuktrien E4 i urin skulle kunna vara kopplat till en inflammation i luftrören driven av immunceller av typen Th2.

– En sådan sjukdom skulle därmed kunna vara mer lämplig att behandla med inhalationssteroider. Men den här forskningen ligger än så länge i ett rätt tidigt skede, säger Christer Janson.

Han konstaterar att det på kongressen också varit fokus på det som kallas acos, alltså ett syndrom där patienten har symtom som tyder både på astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

– Det är en speciell grupp patienter med en ganska aktiv sjukdom och med många exacerbationer. Vi vet inte riktigt hur vi ska hantera dem, även om det blivit mer uppmärksamhet på det här syndromet. I den nya versionen av riktlinjerna från Global initiative on asthma har man nu till exempel ägnat ett helt kapitel åt detta, säger Christer Janson.

Relaterat material

”Genombrott” för personlig behandling vid astma

Lovande för nytt läkemedel mot astma

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev