Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Pressen efterlyser fler nya resultat

Publicerad: 27 september 2013, 08:51

Reportrar från hela världen vallfärdade till EASD. Dagens Medicin frågade några vad de fick med sig hem.


Ämnen i artikeln:

EASD

Diabeteskongressen i Barcelona har väckt ett enormt intresse bland reportrar från hela världen. 420 journalister tog sig dit för att bevaka mötet.

– Det här är ett av de mest välbevakade möten vi har haft, säger Tony Kirby, pressansvarig på kongressen och van vid att hålla i mediekontakterna på stora medicinska möten i Europa och USA.

De reportrar som Dagens Medicin talar med tar alla upp studierna Savor och Examine, som avhandlade säkerheten för läkemedelsklassen DPP4-hämmare, som det de minns mest.

DPP4-hämmarna är läkemedel som har funnits i några år nu och fler är på väg.

En annan läkemedelsgrupp som mycket kretsade kring var SGLT2-hämmare som är en helt ny sorts läkemedel. I Europa finns ett sådant preparat godkänt och flera är under utveckling.

– På den senaste amerikanska diabeteskongressen handlade mycket om livsstil. Det här mötet har till stor del handlat om att lära sig att använda rätt läkemedel till rätt patient, säger Kristina Fiore, reporter på New York-baserade Medpage Today.

En återkommande synpunkt bland reportrarna som kommit till Barcelona är att det har varit för få nya resultat från riktigt stora läkemedelsstudier. Resultaten från Savor och Examine hade publicerats ett par veckor tidigare, så även om de diskuterades ur nya vinklar var resultaten till den allra största delen redan kända.

Enligt Kristina Fiore har det överlag varit färre stora spännande läkemedelsprövningar inom fältet de senaste åren.

Anne Grete Storvik från Dagens Medisin Norge anser också att de riktigt tunga resultaten har saknats.

– Det har varit många spännande symposier, men det hade kunnat vara fler riktigt stora studier som presenterades.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev