fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Resultaten från långtidsstudie veckans stora händelse

Publicerad: 14 september 2015, 06:00

Foto: Thinkstock

Det här tror experterna blir några av höjdpunkterna under diabeteskongressen EASD.

Ämnen i artikeln:

EASD

Vid en rundringning till några experter i den svenska diabetesvärlden tycks de flesta vara överens om att en het punkt blir då resultaten av långtidsstudien EMPA-REG Outcome med SGLT2-hämmaren empagliflozin presenteras på torsdag eftermiddag.

– Vi har redan fått veta att patienter med typ 2-diabetes som behandlats med läkemedlet i studien som tillägg till standardbehandling har minskad risk för kardiovaskulär sjukdom, jämfört med dem som fått placebo som tillägg. Det låter ju väldigt positivt. Nu är det viktigt att få veta detaljer, säger Claes-Göran Östenson, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet.

Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, håller med om att det blir en viktig nyhet.

”Det är den första stora positiva endpointstudien för kardiovaskulära händelser med aktivt diabetesläkemedel, i detta fall en SGLT2-hämmare”, skriver han i ett mejl.

Flera lyfter också fram de stora prisföreläsningarna som höjdpunkter i årets program.

Erik Renström, professor i experimentell endokrinologi vid Lunds universitet, ser särskilt fram emot att höra årets Albert Renold-pristagare Andrew Hattersley föreläsa om monogen diabetes och insikter i betacellsfunktion på tisdag eftermiddag.

Några andra punkter som han tror blir särskilt intressanta är symposiet ”New approaches beyond genetics” på onsdag morgon och symposiet ”Is the brain the new pancreas?” – som han själv är ordförande för – på fredag morgon.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev