Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Rika återinsjuknade mer sällan i hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 28 augusti 2016, 10:34

Joel Ohm, läkare och forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Foto: Carl-Magnus Hake

Det är välkänt att personer med låg socioekonomisk status mer ofta drabbas av ohälsa än de med hög. En stor svensk studie visar nu att detta också gäller efter en hjärtinfarkt.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktESC

– Tidigare har man mest forskat på inkomstens betydelse för nyinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom. Nyheten här är att vi kunnat följa en mycket stor grupp personer som redan drabbats av hjärtinfarkt. De borde få tillgång till ungefär samma typ av sjukvård oavsett inkomst i Sverige. Men ändå ser vi att de som har lägre inkomst återinsjuknar oftare, säger Joel Ohm, läkare och forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Han presenterade fynden i går lördag vid ett symposium på ESC-kongressen i Rom.

Totalt ingick nästan 30 000 patienter från Sephia, det svenska registret för sekundärprevention. Under i snitt fyra års uppföljningstid drabbades 8 procent av en ny hjärtinfarkt eller en stroke. Risken för detta skulle ske var 28 procent lägre bland den femtedel personer som tjänade mest, jämfört med den femtedel som tjänade minst.

– Skillnaden är överraskande stor, säger Joel Ohm.

Forskarna såg också motsvarande resultat, men inte lika tydliga, när det använde kort utbildning och skiljsmässa som markörer för låg socioekonomisk status.

Joel Ohm tycker att det kan vara dags att man tar hänsyn till socioekonomi i uppföljningen av hjärtinfarktpatienter.

– Vi vet inte visserligen vad den här effekten kan beror på. Det får ny forskning försöka besvara. Men det är tänkbart att infarktpatienter med låg socioekonomisk status till exempel kan behöva tätare kontroller, säger Joel Ohm.

Läs abstract till studien:
Joel Ohm med flera. Low socioeconomic status is associated with recurrent atherosclerotic cardiovascular disease event in a population with stable coronary heart disease. Presenterad på ESC-kongressen den 27 augusti.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev