Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

Riktlinjer i fokus diskussion om hjärtsvikt

Publicerad: 31 Augusti 2016, 06:17

Maria Schaufelberger.

Foto: Carl-Magnus Hake/Dagens Medicin

En studie om ICD-behandling av icke-ischemisk hjärtsvikt och de nya europeiska riktlinjerna har stått i fokus för en del av diskussionen om hjärtsvikt på årets ESC-kongress, enligt kardiologen Maria Schaufelberger.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

– Det har inte varit några stora nyheter inom hjärtsvikt, men det har ändå blivit en del nyttiga insikter som jag tar med mig hem till det kliniska arbetet, säger hon.

En av de mest omtalade studierna på kongressen var den danska studien Danish om effekten av inplanterabara defibrillatorer hos patienter med icke-ischemisk hjärtsvikt, som utgör mindre än hälften av hjärtsviktspatienterna men ändå en ansenlig andel.

Enligt resultaten fanns på hela taget ingen nytta sett till överlevnaden med sådan behandling, men det innebär inte att man ska upphöra använda ICD till den aktuella gruppen, menar Maria Schaufelberger, som är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– I de efterföljande diskussionerna tycker jag att det sagts en del kloka saker. Dels är patienter i klinisk praxis inte lika välbehandlade som de i studien och skulle möjligen tjäna bättre på ICD, även om man i första hand bör se till att de får en bra grundbehandling, säger hon och fortsätter:

– Dels är det rimligt att yngre patienter kan ha nytta av behandlingen, vilket data i studien talade för. Man bör också komma ihåg att ICD dock bara rekommenderas till dem med flera års förväntad överlevnad.

Maria Schaufelberger lyfter också fram de nya europeiska riktlinjerna för hjärtsvikt som kom i våras och som varit föremål för symposier på ESC-kongressen.

– Det som jag tycker är bra är bland annat att man i diagnostiken fokuserar lite mer på anamnes, status och EKG än tidigare. Jag tycker man också gett en rimlig prioritet till det omtalade nya läkemedlet sacubitril-valsartan, som nu inte blivit en förstahandsbehandling, säger Maria Schaufelberger.

En personlig höjdpunkt på kongressen var en hedersföresläsning i grundvetenskap som hölls av Denise Hilfiker-Kleiner, professorvid universitetet i Hanover, Tyskland.

– Jag har ett specialintresse av hjärtsvikt vid gravididet, eller så kallad peripartumkardiomyopati. Denise Hilfiker-Kleiner verkar sannolikt har hittat en viktig mekanism bakom detta, vilket har med störning i klyvningen av prolaktin att göra. I sin tur kan det bana väg för behandling av detta tillstånd, som är ovanligt i Sverige men som kan vara förödande för den drabbade och hennes familj, säger Maria Schaufelberger.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev