onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Rök och damm är riskfaktorer för kol

Publicerad: 27 september 2015, 14:41

Stig Hagstad. Foto: Amina Manzoor

Det är inte ovanligt med kol hos icke-rökare, visar en svensk studie som pekar på att yrkesmässig exponering för gas, damm eller rök ökar risken

Ämnen i artikeln:

ERSKol

Den absolut vanligaste riskfaktorn för kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, är rökning. Men även den som inte rökt kan drabbas av sjukdomen. Svenska forskare ville se hur vanligt förekommande kol är hos icke-rökare och vilka riskfaktorer som finns. Den populationsbaserade studien genomfördes i Norrbotten och Västra Götaland och presenterades som en poster på ERS i Amsterdam.

Förekomsten av kol var mellan 3,0 till 7,7 procent i studien, beroende på vilken nivå av nedsatt lungfunktion som användes. I studien använde man tre olika nivåer.

– Definitionen av kol är inte standardiserad, men vi kan se att kol inte alls är ovanligt hos icke-rökare. Studien visar att det är viktigt att uppmärksamma läkare på att icke-rökare också kan få kol och att ett lungfunktionstest bör göras om patienten har problem med luftvägarna, säger Stig Hagstad, överläkare på medicinkliniken vid Kiruna sjukhus, som presenterade studien på ERS.

En tydlig riskfaktor för kol hos icke-rökare var, inte oväntat, ålder. Men forskarna såg också en stark koppling mellan kol och yrkesmässig exponering för damm, rök eller gas. Tidigare studier har visat att passiv rökning på jobbet är en riskfaktor, men det såg man inte i denna studie.

– Fast det kan bero på att rökning på arbetsplatserna i stort sett försvunnit, säger Stig Hagstad.

Läs mer i abstract:

Stig Hagstad med flera. Prevalence and risk factors of COPD among never-smokers in two areas of Sweden – Occupational exposure to gas, dust or fumes is an important risk factor. ERS 2015.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev