Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Rön om bröstcancer på plenarsessionen

Publicerad: 30 maj 2014, 05:00

Asco 2014. Under söndagen kommer de största vetenskapliga nyheterna. Henrik Lindman, överläkare i Uppsala, tipsar om en bröstcancerstudie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

På konferensens tredje dag presenteras de rön som har bedömts som särskilt spännande under plenarsessionen. Det är också den session som Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som ska till Asco i Chicago, lyfter fram som mest intressant.

– Det är där de stora nyheterna tas upp och det får nog räknas som mötets höjdpunkt, säger han.

Abstract från de föredragen släpps inte förrän under söndagen, så rönen är ännu okända, men en studie som Henrik Lindman tror blir spännande är Altto. De första fas 3-resultaten från studien ska presenteras då.

Altto är en stor studie där lapatinib (Tyverb) och trastuzumab (Herceptin) har testats var och en för sig, som kombination och att tas efter varandra för att motverka att bröstcancer återkommer efter kirurgi och behandling med cellgifter. De patienter som får behandlingen har haft Her2-positiv bröstcancer som är en särskilt aggressiv variant av sjukdomen. Mer än 8 000 patienter ingår i studien.

– Det är första gången man testar den här kombinationen i förebyggande syfte så det blir mycket spännande att höra vilka resultat de presenterar, säger Henrik Lindman.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev