Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Röster från Asco 2013

Publicerad: 5 juni 2013, 11:34

Dagens Medicin frågade några av Ascos deltagare om vad de tyckte om kongressen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Sandra Swain, läkare och avgående Asco-ordförande:
– Bland  den forskning som kommer att förändra klinisk praxis vill jag gärna  lyfta fram studier som pekar på att ”less is more”. Till exempel visade  en dansk studie att patienter med seminom kan klara sig extremt bra utan  aggressiv behandling efter kirurgi. Det är ett viktigt fynd för oss i  USA, där de här patienterna ofta får strålning eller cytostatika.

Sergio Pecorelli, läkare och ordförande för Läkemedels­myndigheten i Italien:
– Jag tycker att hela känslan av mötet är det bästa. Det här året tycker jag bland annat att den molekylära ­klassificeringen av cancersjukdomar slog igenom på allvar. Vi är bara i början men det kommer att få stor betydelse för hur kliniska prövningar planeras i framtiden. Samtidigt finns förstås en oro över hur vi ska ha råd med läkemedel som används av allt mindre patientgrupper.

Petra J Loesch, har kontakt med läkare i kliniska prövningar, Merrimack Pharmaceuticals, USA:
– Jag har mest suttit i möten, så jag kan tyvärr inte säga vad som har varit bäst på presentationerna. Asco är ett strålande tillfälle att träffa experter och ­samarbetspartners, men det är också ett bra sätt att uppdatera oss om nya rön som kan lära oss om vårt eget arbete.

Lise Laurberg Holst Thamsborg, ST-läkare i onkologi, Danmark:
– Det är första gången jag är med, ­över­väldigande med all information. Jag ska presentera nyheter från Asco på ett danskt möte lite efter kongressen, det är därför jag är här. Ett läkemedels­företag betalar. Annars hade jag knappast haft möjlighet att åka.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev