Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Så firar Asco 50 år

Publicerad: 30 maj 2014, 06:00

Asco 2014. Den 7 april 1964 bildades American Society of Clinical Oncology av sju läkare. 50 år senare har sällskapet svällt till över 30 000 medlemmar från hela världen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Årets Asco-kongress, den 30 maj till 3 juni, kommer förstås att högtidlighålla jubileet vid flera tillfällen, bland annat genom flera specialsessioner inom olika terapiområden. Organisationen kommer även att firas vid andra arrangemang både före och efter kongressen.

Den 8 maj hedrades till exempel jubilaren av representanthuset i USA:s kongress. Då talade fyra kongressledamöter om framstegen som gjorts i cancerforskningen och hur Asco hjälpt till att påskynda dessa.

Och apropå framsteg i cancerforskning så pågår just nu en stor omröstning om vilket framsteg som varit det viktigaste under de gångna 50 åren. Vem som helst kan gå in på Ascos jubileumssajt och rösta på fem förutbestämda alternativ. Omröstningen ska vara klar efter Asco-kongressen.

Hur har då Asco och Asco-kongressen förändrats genom åren? Nedan följer några kortare nedslag:

9 april 1964. Asco grundas av sju cancerläkare som möttes på ett hotell i Chicago. De ville skapa en organisation som mer fokuserade på cancerpatienternas kliniska behov.
 ■ 9 april 1965. Mer än 60 läkare medverkar vid Ascos första vetenskapliga möte i Philadelphia.
 ■ 1968. Det första vetenskapliga abstractet presenteras vid Asco-kongressen.
 ■ 1974. Asco-kongressen får sitt första pressprogram för att sprida forskningsframsteg till en bredare publik.
 ■ 1977. De första utbildningssessionerna hålls på Asco-kongressen för att sammanfatta de senaste framstegen inom olika områden.
 ■ 1 januari 1983. Asco ger ut första numret av tidskriften Journal of Clinical Oncology som i dag räknas som en av de absolut viktigaste inom onkologifältet.
 ■ 1983. Den första plenarsessionen hålls på Asco-kongressen, där de viktigaste studierna oavsett tumörform presenteras.
 ■ 1990. Asco etablerar ett kontor i Washington DC för att övervaka och påverka politiska processer.
 ■ 2002. Det första  abstractdrivna  vetenskapliga mötet hålls utanför den årliga Asco-kongressen. Mötet handlar om molekylära terapier. I dag har Asco flera stora vetenskapliga möten inom särkilda tumörformer.
 ■ 2009. Asco skriver kontrakt med staden Chicago om att hålla de närmsta tio årliga kongresserna i kongresscentret McCormick Place i staden.
 ■ 2011. Medlemstalet i Asco överskrider 30 000.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev