måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Så kan vården mota vaccinskepsis

Publicerad: 28 april 2015, 10:12

Hélène Lepetit. Foto: Michael Borgert

Radio. Den franska organisationen Institut des Mamans har länge studerat vad som är orsaken till den växande tveksamheten till vaccinationer. Slutsatsen är att webb och sociala medier tycks spela en oerhört stor roll.

Ämnen i artikeln:

ECCMIDBarnsjukdomarLäkemedel

Länk till innehåll

Det finns en växande och oroande trend att allt fler i många länder i världen blivit skeptiska till vaccinationer, berättar Hélène Lepetit. Detta påverkar inte bara viljan att vaccinera sig och sina barn utan det påverkar även politiska beslut. I Japan, exempelvis, drog myndigheterna 2013 tillbaka sina rekommendationer om HPV-vaccination efter tryck från vaccinationsskeptiker.

Hélène Lepetit leder en forskningsorganisation i Frankrike som fokuserat på att studera familjer, framför allt mödrar. Organisationer undersöker attityder och beteende rörande olika hälsofrågor, bland annat just synen på vaccinationer.

Under ECCMID-kongressen var hon inbjuden för att berätta om vad hon vet och tror om orsakerna till det växande vaccinationsmotståndet. Webb och sociala medier, och de inneboende mekanismer som följer med dessa informationskanaler, tror hon spelar en stor roll. Men i stället för att vara frustrerad över detta tycker hon att vården borde bli bättre på att utnyttja dessa verktyg för att bättre föra fram sitt eget budskap.

Dagens Medicin fick tag på Hélène Lepetit direkt efter hennes föredrag. Hör vår radiointervju med henne här.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev