fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Så ska tuberkulos utrotas i Sverige

Publicerad: 7 september 2014, 15:49

– För den globala kontrollen av tuberkulos ska gå framåt krävs att alla länder är med, säger Knut Lönnroth.

Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2014 Ett helt nytt ramverk för att eliminera tuberkulos i den rika världen lanserades i dag, söndag, på den europeiska lungkongressen i München. Målet är att sjukdomen ska vara utrotad i de aktuella länderna år 2050.

Ämnen i artikeln:

TuberkulosERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bakom det nya ramverket står en grupp experter inom världshälsoorganisationen WHO och European Respiratory Society, ERS.

Koordinatorn bakom arbetet är en svensk som heter Knut Lönnroth. Dagens Medicin fångade honom efter den officiella lanseringen på kongressen.

Varför är det viktigt att prioritera utrotning av tuberkulos i länder där förekomsten redan är låg?

– Vi jobbar mest med de medel- och låginkomstländer som har hög förekomst av tuberkulos. Men för den globala kontrollen av tuberkulos ska gå framåt krävs att alla länder är med. Det handlar också om att väcka intresse i den rika världen för de globala tbc-frågorna, säger Knut Lönnroth, som till vardags jobbar på världshälsoorganisationens huvudkontor i Genève, Schweiz.

Han fortsätter:

– En annan aspekt är att många övre medelinkomstländer kommer ha en liknande situation som vi om tio år, förutsatt att de lyckas få ner sin i dag höga förekomst av sjukdomen. Då gäller det att förbereda dem för vilka åtgärder de då behöver göra.

Ni har listat åtta nyckelpunkter i ert ramverk som behövs för att eliminera tuberkulos i de länder som i dag har en låg förekomst, till exempel screening av riskgrupper. Vilka av dessa är viktigast?

– Alla de här punkterna är viktiga, men två har högst prioritet. Det gäller att få upp den här frågan på folkhälsoagendan. Tuberkulos måste ingå i den medicinska grundutbildningen, till exempel. Nummer två, och det är nog den viktigaste punkten, är att vi fokuserar på de mest utsatta riskgrupperna, som invandrare från länder med hög förekomst.

Kommer inte många säga att det är omöjligt att utrota tuberkulos med tanke på att det hela tiden kommer in fall som är smittade i utlandet?

– Det är absolut ett tufft mål, men om man identifierar någonting som svårt så gäller det bara att lägga ännu mer krut på det.

Kommer det att lyckas?

– Det är definitivt möjligt att genomföra våra åtgärdspunkter. Vad sedan utfallet blir kan man spekulera om. Minskningen av tuberkulos måste öka kraftigare än i dag, det är helt klart.

I dag har Sverige runt 60 nya fall av tuberkulos per 1 miljon invånare. För att sjukdomen ska vara eliminerad ska nivån ligga på under 1 ny patient per 1 miljon invånare. Nästan alla nya fall i Sverige i dag är smittade utomlands. Räknat på enbart personer födda i landet har Sverige nästan uppnått utrotning av tuberkulos.

Länk till ramverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev