Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Säkert att vänta med hormoner vid återfall i prostatacancer

Publicerad: 30 maj 2014, 06:00

Asco 2014. Överlevnaden är ungefär densamma hos patienter som fått tidig respektive sen hormonbehandling efter att stigande PSA-nivåer indikerat återfall i cancersjukdomen.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Det visar en amerikansk observationsstudie av 2 012 patienter som presenteras på den amerikanska onkologikongressen Asco. Resultatet indikerar därmed att patienterna kan avstå hormonbehandling åtminstone till en början.

– Studien ger viktig information. I stort stämmer resultatet med den praxis som redan är utbredd i Sverige, det vill säga att vi inte sätter in tidig hormonbehandling vid återfall i PSA, förutom om PSA-nivån dubblerar sig väldigt fort. Annars avstår vi till åtminstone tvåsiffriga PSA-värden, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet.

Resultatet i studien baseras på en uppföljning av 2 012 patienter som fått stigande PSA-nivå efter att de först genomgått kirurgi eller strålning i botande syfte. Ingen av deltagarna hade fått några symtom eller fått spridd sjukdom konstaterad med datortomografi.

Patienter som startade behandling inom tre månader efter återfallet ansågs ha fått en tidig behandling, medan de som väntade minst två år ansågs ha fått en sen behandling.

Femårsöverlevnaden i grupperna var 85,1 respektive 87,2 procent.

Läs abstract till studien.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev