måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Schweizare vill förenkla handhygienen

Publicerad: 28 april 2015, 08:22

ECCMID 2015. En WHO-modell där händer desinficeras i sex steg blir för krånglig för att fungera i vardagen. Det tycker läkare i Schweiz som har testat en egen modell med lovande resultat.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Rutinerna för handhygien kan skilja sig lite åt. När det gäller själva desinficeringen av händer har WHO en modell i sex steg, som har visat sig vara effektiv. Problemet är att det är rätt få som helt och hållet följer instruktionerna. Så är det till exempel på Basels universitetssjukhus i Schweiz, har en studie där visat.

– Följsamheten till alla sex stegen var väldigt låg, under 10 procent. Vi tror inte att alla de här sex stegen som de beskrivs av WHO fungerar i den kliniska vardagen och började fundera på om det inte går att förenkla, berättar infektionsläkaren Sara Tschudin-Sutter, på plats på ECCMID i Köpenhamn.

En förenklad modell  togs fram och med följande tre steg för att fördela desinfektionsmedel på händerna:

■ Fördela medlet överallt på händerna, på ett sätt som känns naturligt och där du själv tycker att du har täckt hela händerna.
■ Rotera fingertopparna i den andra handens handflata.
■ Rulla runt tummarna mot varandra.

En grupp med 32 medicinstudenter utsågs till försökspersoner. Studenternas händer preparerades med kolibakterier. Hälften av studenterna skulle sedan gnida in desinfektionsmedlet och följa WHO:s sex steg. De andra skulle göra trestegsmodellen. Bakterienivåerna mättes både före och efter desinfektion. Dagen efter gjordes proceduren om, men då fick grupperna byta metod, så att alla sedan hade desinficerat händerna på båda sätten.

Den statistiska analysen före desinfektionen visade, som väntat, ingen signifikant skillnad i bakteriemängd för de båda grupperna. När det gällde att döda bakterier var den enklare modellen i den här studien lite effektivare.

– Det var faktiskt inget som vi hade förväntat oss. Vårt syfte var bara att se att trestegsmetoden inte var sämre än de sex stegen, säger Sara Tschudin-Sutter.

Tanken är nu att gå vidare med en studie på sjukhuset, där avdelningar lottas till att använda antingen trestegs- eller sexstegsmodellen. Sedan ska både följsamheten och minskningen av bakterier studeras.

Men om så få följer den andra modellen ordentligt, hur ska ni få dem att följa den här?

– Jag tror att det är enklare för människor att komma ihåg tre steg än sex och att många gärna vill ha ett enklare sätt att göra det här på.

Hygienläkaren Anna Stjärne i Region Skåne tycker att den schweiziska studien är intressant och relevant.

– Om man med en standardiserad och förenklad metod kan visa på bättre följsamhet och resultat så är det bra. Det är viktigt att lära sig göra rätt från början. Om väl får in ett sätt, så gör man precis likadant varje gång, säger hon.

Hon har inte den totala överblicken över vilka rutiner som alla sjukhus följer för handdesinfektion, men vet ju hur det ser ut där hon själv jobbar.

– Hos oss följer vi inte exakt de sex stegen efter WHO, men det blir väldigt likt i praktiken, säger hon.

Länk till abstractet:

Sarah Tschudin-Sutter med flera: Simplifying hand hygiene technique: three steps are as efficient as six – results form a randomized cross-over trial. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev