Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Screening med ättika räddar liv

Publicerad: 2 juni 2013, 11:30

Asco 2013 Sverige satsar på hpv-vaccin och cellprover. I Indien räddas kvinnor från att dö i livmoderhalscancer av ättika. En svensk läkare kallar resultaten av en ny studie fantastiska.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Medan dödligheten i cervixcancer i rikare länder har sjunkit kraftigt tack vare cellprov, finns ingen omfattande screening i utvecklingsländer. I Indien är det bland annat brist på läkare, sjuksköterskor och tillgång till laboratorier som sätter stopp. Samtidigt är cancer i livmoderhalsen, cervix, den cancerform som dödar flest indiska kvinnor, runt 22 000 varje år.

Eftersom tidigare studier har visat att ett test med ättika/ättikssyra är ett alternativ till cellprover, drogs en omfattande studie i gång i Indien 1996. Hälsoarbetare, bomullstops, en lampa och en flaska ättika är grunderna. Vid testet penslas livmoderhalsen med den sura vätskan. 60 sekunder senare lyser en hälsoarbetare med en lampa mot livmoderhalstappen. Ättikan gör att cellförändringar blir vita, medan färgen på frisk vävnad består. Svaret på testet kommer därmed direkt.

Denna modell användes i en studie som nu presenteras på cancerkongressen Asco och som omfattar drygt 150 000 indiska kvinnor mellan 35 och 64 år, indelade i två grupper. Den ena erbjöds ättiksscreening vartannat år och totalt fyra gånger, den andra gruppen erbjöds ingen screening – i linje med dagens standard i Indien. Kontrollgruppen fick vid studiens start utbildning om cancer och uppmanades att rapportera symtom till hälsoarbetare. Screeninggruppen utbildades också och alla kvinnor i studien fick gratis behandling om cervixcancer hittades. 89 procent av kvinnorna i screeninggruppen lät sig screenas.

Studien var planerad till 16 år, men man beslöt att analysera resultaten efter tolv. Det visade sig att antalet diagnostiserade cancerfall i de båda grupperna var i stort sett detsamma, vilket forskarna ser som ett tecken på att ättiksmetoden inte leder till överdiagnostik. Däremot var dödligheten i cervixcancer väsentligt lägre i screeninggruppen, 11 dödsfall per 100 000 kvinnor och år, mot 16 per 100 000 i kontrollgruppen. Följsamheten till behandling vid invasiv cervixcancer var dessutom större i screeninggruppen.

Svenske läkaren Kjell Bergfeldt, processledare för gynekologisk cancer vid Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, är imponerad.

– Att man med en så relativt enkel åtgärd som screening med ättikssyra utförd av vårdpersonal i primärvården kan rädda 22 000 kvinnors liv i ett land som Indien är fantastiskt. Inget av de läkemedel, vaccin mot livmoderhalscancer undantaget, som används i dagens cancervård eller som presenteras här på Asco kommer i närheten av en sådan effekt i sjukvården, säger han.

Liksom forskarna bakom studien hoppas han nu att metoden kan spridas till många fler områden och därmed kunna rädda livet på många tusen kvinnor – varje år.

– Metoden borde kunna införas i alla länder som inte har den organisation och de resurser för screening med cellprover och hpv-testning som vi har i Sverige och resten av västvärlden.

Forskningen har letts av Surendra Srinivas Shastri, professor i förebyggande onkologi vid Tata Memorial Hospital i Mumbai, Indien. Enligt honom förbereder nu myndigheter i den indiska delstaten Maharashtra att utbilda hälsoarbetare för att ättiksscreena alla kvinnor mellan 35 och 64 år. Det pågår också diskussioner om att använda modellen i hela Indien.

Studien stöds av National Institutes of Health och Women´s Cancer Initiative.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev