Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Sex av tio positiva till immunterapi

Publicerad: 1 juni 2013, 19:02

Asco 2013 Immunterapi vid cancer är ett av de hetaste områdena på Asco. Men för knappa två år sedan hade bara var fjärde intervjuad inom cancervården i en studie direkt erfarenhet av behandlingen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Håkan Mellstedt, professor vid Karolinska institutet, är huvudförfattare till studien, och är på plats på Asco för att presentera den. Han är ordförande i den grupp av immunologer och onkologer från flera olika länder som står bakom undersökningen. Hösten 2011 intervjuades sammanlagt 426 onkologer, kirurger och sjuksköterskor inom onkologi om sin inställning till immunterapi och vilken kunskap de hade på området. Dessutom intervjuades företrädare för ett antal patientorganisationer.

­ – Vi hade en känsla av att det skulle komma mycket immunterapi och då var det intressant att se hur mycket läkare och andra känner till, förklarar Håkan Mellstedt bakgrunden till studien.

Nästan alla intervjuade i sjukvårdsyrken, 98 procent, kände till immunterapi inom cancerbehandling. Däremot hade bara var fjärde haft direkt kontakt med immunterapi i sitt arbete och var tredje sade att de bara kunde lite om området.

En tydlig majoritet, 60 procent, var positivt inställda till immunterapi vid cancer och bara 3 procent negativt inställda. Håkan Mellstedt konstaterar dock att det fanns skillnader mellan de olika yrkesgrupperna.

­– De som var mest avvaktande var de medicinska onkologerna, kirurgerna var mest positiva och sjuksköterskorna mittemellan. Jag kan våga spekulera i skälen till det, säger Håkan Mellstedt.

Hans bild är att medicinska onkologer länge har varit ”synnerligen negativa” till immunterapi.

– Jag kan förstå det, jag var ju med i början på 80-talet och var med och utvecklade immunterapi. Framgångarna har under åren varit ganska minimala. Medicinska onkologer tycker kanske inte att det har blivit så mycket av det.

Ett resultat i studien som han fann överraskande var att en majoritet av patientorganisationerna tyckte att de hade relativt lite kunskap om immunterapi.

– Det förvånade mig, de söker så mycket kunskap nu och det har pratats mycket om immunterapi, säger Håkan Mellstedt.

Men sedan frågorna i enkäten ställdes för mindre än två år sedan har det hänt väldigt mycket inom immunterapins område. Forskarna hoppas därför kunna göra en ny, likadan, studie, om de lyckas finansiera den.

– Vi undrar vad som kan ha ändrats i attityderna efter introduktionen av i synnerhet ipilimumab. Det har blivit en verklig boom, säger Håkan Mellstedt.

De tillfrågade i studien finns i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Sverige finns alltså inte representerat, trots att huvudförfattaren är svensk.

– Det hade förstås varit roligt att ha med ett skandinaviskt land, säger Håkan Mellstedt, men tycker inte att det finns skäl att tro att det hade gett annorlunda resultat.

Om det blir en uppföljning av den tidigare enkäten blir det utan svenskar även den gång, för att resultaten av studierna ska bli lättare att jämföra.

Läs abstract: Awareness and understanding of cancer immunotherapy in Europe. (Håkan Mellstedt, Karolinska institutet, med flera) http://meetinglibrary.asco.org/content/112331-132

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev