Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

SGLT2-hämmare tar plats i riktlinjer för hjärtsvikt

Publicerad: 27 augusti 2021, 07:00

För första gången har patienter deltagit i arbetet med att ta fram ESC:s riktlinjer för hjärtsvikt.

Foto: Getty Images

ESC 2021 SGLT2-hämmare och en enklare behandlingsalgoritm är två nyheter i de uppdaterade ESC-riktlinjerna för hjärtsvikt som släpps i dag, fredag.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESCNorrlands universitetssjukhus

För första gången har även patienter deltagit i arbetet med riktlinjerna som berör kronisk och akut hjärtsvikt. 

– Det är självklart viktigt att patienterna får vara med och tycka till när ett så pass viktigt underlag ska tas fram, säger Krister Lindmark som är kardiolog och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han är en av dem som granskat det omfattande riktlinjedokumentet som även publiceras i tidskriften European Heart Journal.

Läs även: Ny framgång för SGLT2-hämmare vid hjärtsvikt 

Europeiska kardiologisällskapet, ESC, uppdaterar regelbundet sina riktlinjer och den förra versionen för hjärtsvikt var från 2016. 

Mycket har hänt sedan dess och en av de stora nyheterna som berör många patienter är att läkemedelsklassen SGLT2-hämmare, och då i form av Jardiance (empagliflozin) och Forxiga (dapagliflozin), numera rekommenderas som tillägg till standardbehandling för patienter med svårbehandlade former av hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion, så kallad HFrEF. Det handlar alltså om renodlade hjärtsviktpatienter utan diabetes.

Rekommendationen baseras på resultat från randomiserade studier som visat att behandlingarna kan minska risken för kardiovaskulär död och sjukhusinläggningar till följd av försämrad hjärtsvikt, vilka Dagens Medicin har rapporterat om.  

– Enligt riktlinjerna ska SGLT2-hämmare ges tidigt i sjukdomsförloppet. Läkemedlen är ett stort steg framåt och tillför mycket till dessa patienter, säger Krister Lindmark.

Både empagliflozin och dapagliflozin används redan i svensk sjukvård till patientgruppen, och rekommenderas inom det personcentrerade vårdförloppet för hjärtsvikt. 

En annan nyhet är att behandlingsalgoritmen förenklats vid hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion. 

– Det blir därmed enklare för kliniker som inte dagligen arbetar med hjärtsvikt att använda riktlinjedokumentet som stöd för att sätta in och följa upp behandlingar, säger Krister Lindmark. 

Nytt är också att basbehandlingen som används vid hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion även kan övervägas till patienter med lätt nedsatt vänsterkammarfunktion. Det handlar bland annat om ACE-hämmare, betablockad och MRA, mineralkortikoidreceptorantagonister. 

I den uppdaterade versionen av ESC-riktlinjerna förstärks också ställningen för Entresto (sakubitril/valsarta). Numera kan läkemedlet ersätta ACE-hämmare för patienter med hjärtsvikt och nedsatt vänsterkammarfunktion. 

De uppdaterade riktlinjerna är ett omfattande dokument som sträcker sig över 200 sidor. 

– Dokumentet växer i takt med att sjukvården kan göra allt mer för den här stora gruppen av svårt sjuka patienter. Samtidigt är det viktigt att behandlingarna noga följs upp och här är registrering i vårt nationella kvalitetsregister för hjärtsvikt av stor betydelse, säger Krister Lindmark. 

I Sverige har ungefär 3 procent av befolkningen hjärtsvikt. Ta del av de uppdaterade ESC-riktlinjerna här.   

Läs mer

Ny framgång för SGLT2-hämmare vid hjärtsvikt
Stor entusiasm över hjärtdata på diabeteskongress

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News