måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Sjukvårdens ebolahjältar hedrades vid invigning

Publicerad: 26 april 2015, 07:59

Den framstående aidsforskaren Joep Lange, och fem andra hiv-experter, omkom tillsammans med många andra på väg till en aids-konferens när deras flygplan sköts ned över Ukraina i juli 2014.

När ECCMID invigdes hedrades de många människor som dött i kampen mot ebola i Västafrika.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

LB


Kongressens största hall var ganska välfylld under lördagskvällens öppningsceremoni. Mycket av kvällen gick i underhållningens tecken. En inledningsvis lätt avvaktande publik lät sig snart roas av konferencierens skämt och lögner om allt ifrån statyn Den lille havfrue till dansk politik.

Men när ECSMID:s president Murat Akova tog över mikrofonen blev det allvarligare. Han uppmärksammade och hedrade ”stora forskare” som gått bort under de senaste åren. Sveriges Ragnar Norrby, tidigare president för ECSMID, nämndes särskilt som ”en enastående vetenskapsman”. Så även den framstående aidsforskaren Joep Lange, och de fem andra hiv-experter som tillsammans med många andra tragiskt omkom på väg till en aids-konferens när deras flygplan sköts ned över Ukraina i juli 2014.

Men Murat Akova pratade också, och särskilt, om de män och kvinnor vars namn är mindre kända.

– Sedan starten av ebolautbrottet i december 2013 har 865 hälso- och sjukvårdsarbetare smittats av ebola och över hälften av dem har dött. Utan deras hängivenhet och uppoffringar, hade vi aldrig övervunnit den här fruktansvärda epidemin, sade Murat Akova och en spontan och varm applåd ljöd snart genom salen.

ECSMID:s president talade i sitt välkomstanförande också om ECSMID:s utveckling och om hur organisationen nu via associerade föreningar finns och verkar på alla kontinenter. Han berättade om ett mentorskap som ECSMID har startat för att stötta och uppmuntra unga forskare och upprepade ett mål som sattes i samband med fjolårets kongress.

– ESCMID ska år 2019 vara den största och starkaste organisationen inom området mikrobiologi och infektionssjukdomar. Vi är alla medvetna om att det är en ambitiös målsättning, men vi ska göra vårt bästa för att nå det målet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev