Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Specialteam håller nere vikten hos diabetikers barn

Publicerad: 26 september 2013, 13:23

I Lund möts blivande mammor med typ 1-diabetes av ett specialteam. Barnen som föds där väger i snitt bara 60 gram mer än normalt.


Ämnen i artikeln:

EASD

På Skånes universitetssjukhus i Lund har man ett team som följer blivande mammor med typ 1-diabetes. Där ingår gynekolog, barnmorska, diabetolog, obstetriker och dietist.

Fokus läggs på att mammorna ska ha optimal blodsockerkontroll före förlossningen. Och ofta sätts förlossningen igång i förtid för att barnet inte ska vara så stort vid födseln.

– Stora barn blir mycket mer komplicerade att föda, säger Mona Landin-Olsson, överläkare och professor vid Lunds universitet.

Tidigare har riskerna för komplikationer varit stora vid födsel vid typ 1-diabetes.

– På 50-talet slutade ungefär 30 procent av alla graviditeter hos mammor med typ 1-diabetes med missfall, missbildningar eller dödfödsel. Det har blivit betydligt bättre på senare år, säger Mona Landin-Olsson.

Tillsammans med kollegor har hon samlat in uppgifter om födslar i Lund mellan 2000 och 2010 där mamman haft typ 1-diabetes. Sammantaget är det data för 202 förlossningar.

I de data som nu presenteras framgår det att barnen i snitt endast vägde 60 gram mer än vad som är normalt.

– Vi kan nu se att födelsevikten hos barnen i vår undersökning ligger nära det som man ser i referensvärden. Det är väldigt positivt, säger Mona Landin-Olsson

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev