Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Spridd bröstcancer nästa mål för prisad forskare

Publicerad: 1 juni 2013, 20:35

Asco 2013 Martine Piccard tog på lördagen emot David A Karnovsky Award, Ascos främsta vetenskapliga pris.


Ämnen i artikeln:

ASCO

I motiveringen lyfter priskommittén fram den belgiska forskarens betydande insatser inom bröstcancerområdet och hennes ledarskap inom klinisk forskning.

Bland Martine Piccards meriter finns bland annat att hon grundat den internationella bröstcancerstudiegruppen BIG och att hon för närvarande är ordförande i Ascos europeiska motsvarighet Esmo, European Society for Medical Oncology.

I sin föreläsning gav Martine Piccard en historisk översikt av den akademiska kliniska forskningen inom bröstcancer och vilka utmaningar den ställs inför i framtiden.

– Vi kan göra skillnad. Inom läkemedelsindustrin är man ofta intresserad av enkla jämförelser, ett läkemedel mot ett annat. Men när vi till exempel planerade studien Big 1-98 ville vi testa fyra studiearmar, sade hon.

– Det resulterade i att vi i dag har kunskapen att sekvensbehandling med tamoxifen och aromatashämmaren letrozol tycks vara lika bra som enbart letrozol. Detta tjänar kvinnor på eftersom de kan få mindre biverkningar.

Åren 1960 till 1990 betecknade Martine Piccard som en gyllene tidsålder för klinisk akademisk forskning. Men sedan försämrades villkoren med ökande krav på att studier skulle vara randomiserade, vilket ledde till stigande kostnader. Nu är vi därför inne i en ”silver- eller bronsålder”, enligt Martine Piccard.

Kommer nästa epok bli en istid eller en diamantålder? undrade pristagaren. Hon hoppades så klart på det senare och lyfte fram två goda exempel:

■ Studien Mindact, där 6 700      patienter med tidig bröstcancer får aggressivare eller lindrigare behandling      beroende på genetisk kartläggning av primärtumören och andra      konventionella riskmarkörer. Oklara fall randomiseras till respektive      behandlingstyp. Resultaten väntas kring år 2015.  
■ Den nystartade ”paneuropiska”      studien PRISM där syftet är att bättre förstå metastatisk      bröstcancer genom bland annat genprofilering

– Vi har gjort stora framsteg i behandlingen av tidig bröstcancer, medan kvinnor med framskriden bröstcancer inte tjänat lika mycket på forskningen. Jag tror att vi behöver bli betydligt bättre på att studera vilka klonala linjer som driver utvecklingen av dottertumörer, sade Martine Piccard.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev