Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Stamceller hjälpte inte vid hjärtsvikt

Publicerad: 29 augusti 2016, 08:30

Foto: Thinkstock

Den största studien för att på regenerativ väg förbättra hjärtmuskelarbetet vid hjärtsvikt presenterades under söndagen. Men inte heller i denna undersökning gav cellbehandlingen någon klinisk nytta.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

Resultaten är de senaste i raden i ett fält i hjärtforskningen som ännu inte lyckats leverera något genombrott, trots flera års arbete och en del lovande studier.

I den nu aktuella studien lottades 271 patienter med ischemisk hjärtsvikt till att få injektion med stamceller direkt i hjärtat eller låtsasinjektioner. Cellerna bestod av patienternas egna mesenkymala stamceller vilka utsatts för signalämnen så att de förvandlades till så kallade kardiopoetiska celler.

Efter 39 veckors uppföljning fanns ingen skillnad mellan grupperna sett till det sammansatta primära effektmåttet, vilket bland annat tog hänsyn till dödlighet och förvärrad hjärtsvikt.

I en undergrupp av patienter med störst hjärtmuskelförstoring gick det dock att se nytta av behandlingen, enligt studiens ledare Jozef Bartunek vid OLV-sjukhuset i Aalst, Belgien.

Den patientgruppen hoppas nu forskarna undersöka vidare i en ny studie.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev