fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Steroider kunde tas bort vid KOL-behandling

Publicerad: 8 september 2014, 08:45

ERS 2014 Hos patienter som står på tung behandling mot kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, gick det bra att stegvis ta bort inhalationssteroiderna, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

KolERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


De här deltagarna drabbades i ungefär samma utsträckning av så kallade exacerbationer, försämringsepisoder, som patienter som lottats till att stå kvar på inhalationssteroider.

I studien, som presenteras i dag måndag på den europeiska lungkongressen ERS i München, ingick 2 486 patienter med svår KOL som alla tidigare hade drabbats av exacerbationer. Samtliga stod på trippelbehandling med inhalationsläkemedel i form av betaagonisten salmetorol, den muskarina antagonisten tiotropium samt steroiden flutikason.

Hos hälften togs inhalationssteroiden bort i tre steg inom loppet av tolv veckor. Och slutsatsen var att detta alltså inte påverkade risken för försämringsepisoder under en uppföljningsperiod på ett år.

Däremot resulterade utsättningen i en lite större försämring av lungfunktionen, mätt med spirometri.

Fynden i studien, tillsammans med annan forskning på området, pekar på att nyttan med att fortsätta ta inhalationssteroider i den aktuella patientgruppen bör baseras på om sådan behandling påverkar patientens symtom snarare än om den förebygger försämringsepisoder. Det skriver John Reilly, läkare och forskare vid University of Pittsburgh, i en ledarkommentar i tidskriften.

Bakom den aktuella studien står ett internationellt forskarlag lett av Helgo Magnussen vid Lung Clinic Grosshansdorf i Tyskland.

Läs abstract till studien:
Helgo Magnussen med flera. Withdrawal of Inhaled Glucocorticoids and Exacerbations of COPD. New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1407154

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev